Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Първи стъпки в авиомедицинската евакуация

  22.07.2022

  Курсанти от специалност „Военен лекар” участваха в учебно занятие за военномедицинско осигуряване на летателна дейност, авиомедицинска евакуация на болни, пострадали и ранени. Те имаха възможност да се запознаят с особеностите на обучението на летателен и инженерно-технически състав във ВВВУ „Георги Бенковски” и медицинско осигуряване на учебния процес, организацията и провеждането на летателната дейност в авиационните бази във Враждебна и Долна Митрополия, и демонстрация на авиомедицинска евакуация със самолет С-27J Spartan.

  Това занятие е елемент от тяхната подготовка по авиационна медицина, която всеки военен лекар трябва да е преминал. Основният акцент беше върху това да се види къде е мястото на авиационната медицина в общата дейност на авиацията, коментира проф. Любомир Алексиев, ръководител на Катедра „Авиационна и морска медицина”.

  Пилотите неколкократно подчертаха, че те не могат без авиационни лекари, като изтъкнаха важността на превантивната дейност чрез контрола на авиомедицинското освидетелстване – периодичен, годишен и полугодишен, за да запазят своето здраве и работоспособност.

  В рамките на занятието бе демонстрирана подготовката на пилотите на различни нива: Освен на теория, чрез съвременен симулатор на самолет PC-9 част от бъдещите военни лекари изпитаха лично въздействието на очно-вестибуларните синдроми, които се получават при наблюдаване на авиационната околна среда от кабината на самолета. А чрез друг симулатор за катапултиране усетиха какво е претоварването и готовността за аварийно напускане на кабината, поясни още проф. Алексиев.

  Курсантите се запознаха с дейността на лекаря в авиобазата, който издава разрешението за извършване на летателна дейност преди полет.

  След като бяха поставени задачите за деня, на самото летище видяха подготовката за полет, непосредствено преди него. Асовете в ескадрилата демонстрираха висш пилотаж, като акцентите бяха поставени върху претоварванията, които пилотът получава по време на полет, в какви условия лети, как се компенсират вредните фактори на средата, като ускорение, хипоксия, вестибуларни дразнения. Това беше едно изключително важно занятие в подготовката на бъдещите военни лекари, за което благодарим на командира на ВВС, на ръководствата на авиобазите и на ВВВУ „Георги Бенковски”, коментира проф. Любомир Алексиев.