Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Смело сърце срещу болестите

  27.08.2022

  Стажът е най-добрият преход на студента по медицина към лекар. Последните няколко лета клиниките на ВМА бяха „подсилени“ с десетки стажанти – бъдещи военни лекари.

  Близо 120 са вече младежите, които се обучават по тристранния проект между ВМА, Военноморско училище и МУ-Варна.

  Работа в екип, организация и решаване на отделни казуси, придобиване на практически клиничен опит са само част от уменията, които студентите усвояват по време на престоя си в клиниките. За някои от тях именно стажът е възможност да се ориентират как да продължат своето развитие, тъй като често се „лутат“ между различни специалности. За други пък – възможност да затвърдят голямата си страст.

  За Янис Боев това е кардиологията.

  Винаги съм знаел и съм искал да бъда кардиолог. Спечели ме още при обучението в Медицински университет-Варна и с огромно желание искам да разбера повече за тази автономна система, която въпреки всички лоши външни влияния, не спира да се бори, за да ни дава всяка секунда живот, признава Янис.

  Той е част от първия випуск военни лекари, приет през 2017 г. Последната година от обучението им ще премине изцяло във ВМА. И макар програмата им да започна с часове в реанимацията, Янис използва всяка възможност, за да „върне“ в кардиологията.

  За мен кардиологичната клиника на ВМА е една от най-добрите и високоспециализирани в България. Подготовката, обучението и отношението към нас е чудесно. Самата специалност дирижира всички останали, защото добрата кардиология определя ритъма на останалите клиники. Именно затова полк. проф. Ивайло Даскалов, началник на клиника ,,Кардиология”, се старае да ни предаде три важни качества, които трябва да притежава не само един военен, но и всеки лекар, а именно: ред, дисциплина и единоначалие, казва още Янис.

  За първи път влиза в Клиниката по кардиология след трети курс, когато е „разпределен“ на стаж в нея:

  Това, което успях да видя и усвоя тук, никъде другаде няма да бъде проведено така достъпно с разбирателство и колегиалност. Екипът ме спечели още тогава, притежавайки тези качества и дори повече от това – да си добър лидер. Надявам се и аз възможно най-скоро да съм част от този екип, защото не само имам добро, но и смело сърце, готово да се бори безмилостно срещу болестите!