ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Мисията зад граница – урок и тест за военните медици!

  30.08.2022

  На 1-ви септември отбелязваме 144 години от създаването на Военномедицинската служба в България.

  За рождена дата на Българската военномедицинска служба се смята 1 септември 1878 г., въпреки че някои автори сочат 8 януари 1877 г., когато са назначени първите военни лекари към Българското опълчение. Именно на 1 септември 1878 г. обаче е издадена заповед за назначаване на доктор Константин Бонев за началник на новосъздадената военномедицинска част към Българската земска войска. И вече близо век и половина българските военни медици остават верни на положената клетва да служат на своя народ и армия.

  Сред тях е и старши лейтенант д-р Петко Гинев, който заедно с екипа си ще посрещне празника на мисия в Мали. За него това е втора мисия в африканската държава.

  В навечерието на празника казва, че няма нищо по-естествено и логично от това щом работиш във Военномедицинска академия да си военен лекар. Това не е професия за всеки. Военният медик трябва да е готов за всякакви предизвикателства, трябва да е готов да бъде предизвикан...

  Военен или цивилен, лекарят среща предизвикателства всеки ден. Военният обаче често пъти трябва да работи извън зоната си на комфорт, далеч от болницата, далеч от всякаква друга подкрепа, изтъква д-р Гинев.

  Участието си в задгранични мисии приема като свой дълг, обличайки военната униформа: Първата мисия за мен беше урок, втората е тест. И все пак, когато овладееш един тип предизвикателство, откриваш, че там някъде се е крило и друго предизвикателство, което трябва да се преодолее. Всяка мисия е сама за себе си.