ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ІV-а Национална конференция на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене

  07.11.2016

  От  28 до 30 октомври 2016 г. във Военномедицинска академия се проведе ІV Национална конференция на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (БУЛСПЕН).
   
  Конференцията беше открита от генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров, д.м.н. - председател на Дружество на анестезиолозите в България и началник на Военномедицинска академия. 
   
  За мен е изключителна чест и удоволствие да открия конференцията в обновената Аула на ВМА, заяви професор Петров. Той благодари на фирмите, които участват в конгреса и пожела на колегите си ползотворен форум.
   
  Гости на конференцията бяха председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев, заместник-началниците на ВМА - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, полк. проф. д-р Румен Попов, д.м., полк. проф. д-р Любомир Алексиев, председателят на Българското дружество по трансплантология проф. д-р Никола Владов, председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Крум Кацаров, изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. д-р Стоян Миланов и други гости. 
   
  Настоящата конференция е изключително събитие, не само заради участниците, които събира. Те ще обменят опит и ще начертаят бъдещето на тази област, заяви в приветствието си д-р Грозев.
   
  Емоционално слово произнесе и доц. Георги Казанджиев: Благодаря за възможността да застана на трибуната пред тази аудитория, изпълнена с млади и ентусиазирани хора. Огромна буца от вълнение ми е заседнала в гърлото – вълнение от тази приятна картина, млади ентусиазирани хора, които ще движат нашето дружество напред. Уважаеми колеги, вие сте листата на нашето дружество, които със своите сили ще направите нашето дружество още по-силно  и още по-авторитетно. Бъдете живи и здрави, бъдете благословени.
   
  Над 200 лекари - специалисти по анестезиология и интензивно лечение, хирурзи, онколози, гастроентеролози, диетолози се включиха в дискусиите на форума. 
   
  Въпреки интензивното развитие на съвременната медицина, нарушенията в метаболитно-нутритивното равновесие остават твърде сериозен клинико-терапевтичен проблем. Малнутрицията  продължава да бъде една от водещите причини за високия морбидитет и морталитет на пациенти в реанимационните, хирургични и онкологични клиники. Методите на ентерално и парентерално хранене логично се утвърдиха като компонент от комплексната терапия на пациентите и то не само в болнични, а и в домашни условия я. Клиничното хранене се обособи като дял на съвременната интензивна медицина с реален принос за по-бързо възстановяване на пациентите, скъсяване на болничния престой, намаляване на неговата себестойност и не на последно място подобряване на качеството на живот. 
   
  По време на конференцията беше проведен и обучителен модул от експерти към ESPEN, предназначен за повишаване на квалификацията на специализанти и студенти по медицина.