ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Европейски ден на донорството: Когато невъзможното става възможно!

  08.10.2022

  85 трансплантации на черен дроб са направени на тежкоболни пациенти във Военномедицинска академия (ВМА) от 2007 година досега, когато стартира трансплантационната програма в лечебното заведение.

   През настоящата 2022 година екипът на професор Никола Владов е извършил пет трансплантации.

  Ежегодно, във втората събота на месец октомври отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, който има за цел да повиши обществената осведоменост за значението на доброволното и безвъзмездно донорство на органи и тъкани.

  Трансплантацията на органи е един от най-големите успехи в съвременната медицина. В същото време се явява и „болезнен” въпрос, заради липсата на достатъчно донори, коментира професор Владов.

  А този тип интервенции дават шанс за втори живот на много хора... когато си мислят, че за тях няма бъдеще. Но надеждата идва, именно чрез трансплантациите на органи.

  Даряването на органи е щедра стъпка, която може да спаси много животи.

  По традиция, на този ден екипите на ВМА изказваме своята признателност и благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. И отправяме послания, които да укрепят доверието сред широката общественост в този процес, в резултат на който се спасяват много животи. Всички ние трябва да бъдем посланици на здравето и живота, казва още проф. Никола Владов.

  Благодарим и на нашите съмишленици в тази мисия – пилотите от ВВС, които са с нас в много от донорските ситуации и с професионализма си ни дават възможност да помогнем на нуждаещите се!

  По думите му, България и в частност ВМА имат добри традиции в областта на трансплантологията. А зад една  успешна трансплантация стои сплотен и много добре подготвен екип, в който всеки има място и всеки има своята заслуга.