ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  15 години след първата трансплантация във ВМА – ентусиазмът не стихва!

  12.10.2022

  „Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ – една мисъл на американския писател Ралф Уолдо Емерсън, която се затвърждава и при осъществяването на едно от най-големите постижения в съвременната медицина – трансплантацията на органи.

  Започнахме преди 15 години, когато през месец април 2007 г. във ВМА направихме първата трансплантация на черен дроб. Спомням си много добре пациентът, беше военнослужещ. 15 години по-късно той е добре, води нормален начин на живот, което нас изключително много ни радва, казва проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА.

  От тогава в лечебното заведение са направени общо 85 такива интервенции, като само за последната година са 5. Към момента в листата на чакащи на ВМА са около 20 нуждаещи се.

  Преди първата ни трансплантация и въобще в първите години се вълнувахме изключително много, бяхме много ентусиазирани. Сега вълнението отмина, но ентусиазмът остава, изтъква проф. Владов, който е един от доайените в областта.

  Днес ВМА отбелязва Европейския ден на донорството – ден, в който медиците изказват своята признателност и благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. И отправят послания, които да укрепят доверието сред широката общественост в този процес, в резултат на който се спасяват много животи.

  Всички ние трябва да бъдем посланици на здравето и живота, казва още проф. Никола Владов.

  Тази година „Дървото на живота” в памет на донорите ще бъде допълнено с имената на петима души, дали през 2022 година шанс за втори живот на тежкоболни пациенти във ВМА.