Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Двама хирурзи от ВМА с награди от „Лекар на годината-2022”

  19.10.2022

  Двама хирурзи от Военномедицинска академия (ВМА) бяха отличени на ежегодната церемония „Лекар на годината-2022”, на която Български лекарски съюз награждава изявени спциалисти за принос в медицината.

  На събитието, което се проведе на празника на българския лекар, присъства и началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Доц. Ивелин Такоров, д.м., началник на Първа клиника по коремна хирургия към ВМА-София спечели първо място в категорията “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“.

  Той е сред пионерите на лапароскопската чернодробно-панкреатична хирургия в България. Към специалните умения в професионалната му визитка фигурират всички области на коремната хирургия, чернодробно-панкреатична хирургия, интраоперативна ехография, високо обемна лапароскопска хирургия и чернодробна трансплантация. Специализирал е в Канада, Германия, Франция, Италия, Гърция, Румъния.

  Полк. проф. д-р Даниел Костов, д.м.н, началник на Катедра и Клиника по хирургия към ВМА-Варна, е победител в категорията “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“.

  Интересите му са в областта на жлъчно-чернодробната и панкреатична хирургия, както и в лапароскопската. Специализирал е в Италия, Испания, Германия, Румъния.

  Тези награди са поредно признание за ВМА, която се утвърди като лидер в здравеопазването – не само заради иновативните техники за диагностика и лечение, но най-вече заради специалистите, които ги внедряват. Водена от стремежа си за непрестанно усъвършенстване и утвърждаването й като високотехнологична болница, със знаещи и добре подготвени кадри, Академията създаде редица школи, които са с национално значение и международно признание, а една от тези школи е именно в областта на хирургията, коментира генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.