Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Първи изпит за парамедиците във ВМА

  24.10.2022

  Седем курсисти, които се обучават за парамедици в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия (ВМА), успешно преминаха теоретичната част от държавния изпит за придобиване на трета степен на професионална квалификация по професия „Парамедик”, специалност „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”.

  В сряда, 26.10.2022 г., предстои и практическият изпит, който ще се проведе във Военномедицински симулационен тренировъчен център на ВМА.

  Обучението им стартира в началото на месец април 2022 г. Освен богатата теоретична част, обучаемите преминаха и интензивни занятия, в рамките на които практически разиграваха ситуации с множество пострадали.

  Целта на тези обучения е да се запълни недостига на лекари. Когато се транспортират пациенти с линейки, именно парамедиците са тези, които поддържат жизнените функции. Могат да се обучат хора без медицинско образование и те да извършват тази работа, както е навсякъде по света, коментира полк. доц. Иван Попиванов, заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност.

  На теория всеки може да каже, че е лесно, но на практика, когато бързаш, когато всичко е в кръв, когато има вой на сирени... Тук говорим и за психоемоционалната страна на въпроса. Не е лесно да овладееш хаоса. Затова вие трябва да тренирате много, да си изградите алгоритъм на работа и да станете стъпка по стъпка какво да направите в дадена ситуация. Ставате нещо като роботи, коментира от своя страна полк. доц. Димов Димов, заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване.

  По време на обучението парамедиците имаха възможността да приложат на практика много от техниките и алгоритмите за реакция, които сме им представили на теория. Изключително важно е бързо да могат да се ориентират в ситуацията, затова и трябва да са добре подготвени. Основната им задача е стабилизиране на пострадалия и оказване на долекарска помощ, коментира капитан д-р Марияна Иванова, която е асистент в Катедра „Военна медицина”.

  По думите й, освен уменията за взимане на отговорни решения и работа в екип, на парамедиците е необходима и огромна  физическа и психическа сила, защото много често са сами на терен.