ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Стотици пациенти се изследваха безплатно във ВМА по повод Световния ден за борба с диабета

  14.11.2016

  500 души се възползваха от безплатното измерване на кръвна захар във Военномедицинска академия по случай 14 ноември - Световния ден за борба със захарния диабет.
   
  През поликлиниката на болницата преминаха стотици пациенти – някои специално дошли, а други – минавайки научили за инициативата и решили да се профилактират.
   
  Някои от тях бяха диагностицирани със захарен диабет. Специалистите подчертават, че нормалната стойност на кръвната захар е до 6 ммол/л, а по време на днешната кампания бяха измерени стойности над 22 ммол/л., имаше и пациентка с кръвна захар 32.6 ммол/л. Тези пациенти получиха и препоръки и консуктации за последващо лечение.
   
  Кампанията е насочена именно към пациенти, които не предполагат, че имат това заболяване с оглед да се превантира захарният диабет и по-скоро втори тип, който се отключва след определена възраст вследствие на нездравословен режим на хранене и неоптимална двигателна активност.
   
  Събитието беше под егидата на фирма Нивонордиск, които осигуриха материали, консумативи, тест ленти и глюкомери.
   
  Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.
   
  Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).  
   
  Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар. Международната Диабетна Федерация препоръчва следните стойности на добър контрол - кръвна захар преди хранене: 4-7 ммол/л; кръвна захар 2 часа след хранене: < 10 ммол/л). За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет се измерва и (HbA1C), който е показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца. Препоръката на МДФ е гликираният хемоглобин да е под 7% или съобразно индивидуалните препоръки на ендокринолога. Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота.