Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Школата по урология на ВМА с пореден успех зад граница

  07.12.2022

  Медици от Катедрата по урология и нефрология на Военномедицинска академия (ВМА) взеха активно участие в провелите се в началото на месец декември Истанбулски дни на уролитиазата – периодично специализирано научно събитие, фокусирано върху всички аспекти на патогенезата, диагностиката и лечението на уролитиазата.

  Научната проява включваше презентации, дискусии на клинични случаи и сесии с хирургия на живо, в които взеха участие уролози от Турция, България, Испания, Италия, Австрия, Обединеното кралство, Саудитска арабия и Афганистан.

  Събитието беше посетено от над 250 участници, като младите уролози имаха възможност да представят научната си работа по време на модерираната постерна сесия.

  Катедрата по урология и нефрология беше представена от проф. Илия Салтиров, доц. Кремена Петкова, д-р Виктория Тодорова и д-р Константин Христов.

  Проф. Салтиров и доц. Петкова взеха участие в научните презентации, дискусията на клинични случаи и в сесията с хирургия на живо, по време на която демонстрираха собствен оригинален метод за стандартна перкутанна нефролитотомия за лечение на конкремент в бъбрека.

  Д-р Тодорова и д-р Христов участваха в модерираната постерна сесия, в която представиха четири постера, посветени на опита на Катедра Урология и нефрология в ендоурологичните методи за лечение на уролитиазата.

  Участието на екипа на ВМА беше високо оценено от участниците и научния комитет, а събитието премина в приятелска атмосфера и специализирани научни дискусии и обмяна на опит в областта на минимално инвазивното лечение на уролитиазата.