ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА отново събира най-добрите чернодробни хирурзи

  21.12.2022

  "С поглед към изминалите 20 години, за да създадем бъдещите 20!"

  Военномедицинска академия (ВМА) отново ще събере на едно място част от най-изтъкнатите хирурзи в света.

  Това ще стане през следващата година, когато лечебното заведение е домакин на традиционния международен следдипломен курс, посветен на "Хепатоцелуларен карцином – мултидисциплинарен подход".

  Изключително съм доволен, че след кратко прекъсване покрай COVID-пандемията отново можем да съберем във ВМА едни от най-изтъкнатите международни експерти в областта, коментира проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и директор на курса.

  Форумът съвпада и с 20-годишнината от създаването на клиниката, която се утвърди като специализиран център в областта на чернодробно-панкреатичната хирургия.

  Последният такъв курс се проведе през ноември 2019 г. и беше посветен на мултидисциплинарния подход при лечението на чернодробните метастази от колоректален карцином. Тогава, на живо от операционните на ВМА, бяха излъчени няколко интервенции, извършени от едни от най-добрите хирурзи в света – професор Оливие Собран (Франция) и професор Ки-Хун Ким (Южна Корея) – двамата водещи чернодробни хирурзи, които са в първата петица в световен мащаб по лапароскопска чернодробна хирургия и трансплантология.