ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Повече от половината кръводарители във ВМА са военнослужещи

  25.12.2022

  Над 6000 кръводарители за година – това е равносметката, която Центърът по транфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА) прави в днешния празничен ден, когато се навършват и 29 години от основаването му.

  60% от тях са военнослужещи и цивилни служители в различни военни формирования. Ако сравним с 2017 г., например, униформените, дарили кръв за пациентите на ВМА, са с 20 на сто повече, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Кръвния център на ВМА.

  Той отчете стабилност в процеса и подчерта, че във ВМА не е имало отлив на кръводарители, въпреки извънредната ситуация, свързана с COVID-пандемията.

  Нашите мобилни екипи не спряха работа, откликвахме на всички апели, защото за нас всяка капка кръв е важна. Беше трудно, но ние доказахме за пореден път, че сме професиналисти и смятам, че достойно защитихме името на ВМА, която е доказала своята водеща роля в кризисни ситуации, не само за военното, но и за националното здравеопазване. Винаги сме помагали и ще продължим да го правим за нуждаещи се пациенти и от други болници в страната, каза още проф. Попов.

  Той благодари на всички съмишленици на ВМА в битката за човешкия живот. Благодари и на екипа на Центъра по трансфузионна хематология за усилията и отдадеността в работата.

  На целия екип желаем много здраве и късмет!