ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  На медиците от ВМА „Благодаря”: 10 години вече синът ми живее втори живот!

  10.01.2023

  „Честита Нова 2023-та! Здраве и благоденствие!

  10.01.2023 г. - 10 години втори живот за сина ми Илиян Пондалов!

  В този ден мислено влизам в сградата на ВМА,  която за мен е синоним на "Надежда", "Вяра", "Живот"!”

  Така започва писмото на Дора Пондалова, изпратено до екипите на ВМА, и в което изказва своята признателност към тях за спасения живот на нейния син Илиян. За историята на младия мъж сме разказвали многократно.

  На 15-годишна възраст при Илиян се появяват проблеми с черния дроб. Диагнозата на лекарите е за рядко генетично заболяване. Спасението е чернодробна трансплантация. В продължение на близо десет години Илиян е поддържан с медикаменти. Братът на Илиян се оказва подходящ донор. За двамата 6 юни 2012 година е съдбовен ден. След като са преминали десетки ВМА успешно извършва трансплантацията. Следва няколкомесечно следоперативно възстановяване. И когато семейството мисли, че най-лошото е зад гърба им, съдбата ги поставя пред поредното изпитание – организмът на Илиян започва да отхвърля присадения орган. В началото на 2013-та година Илиян отново е в болницата. Докато хората се радват на новата година и си пожелават десетки неща, то за семейството на Илиян желанието е само едно – той да живее. Състоянието му се влошава с часове, стига се до медикаментозна кома, а надеждата за живот гасне с всяка секунда. И тогава... Близките на починала млада жена вземат благородното решение да дарят органите ѝ, за да спасят непознати. Черният дроб е трансплантиран на Илиян. Така той става първият ретрансплантиран пациент у нас. Днес Илиян е в добро здраве и се радва на семейството си...

  „В този ден, искам да кажа едно огромно БЛАГОДАРЯ! Тази простичка дума БЛАГОДАРЯ, аз я изпълвам с признателност, преклонение и любов!

  БЛАГОДАРЯ  на проф. Владов, проф. Мутафчийски, доц. Такоров и целия екип (към това време) на клиниката за Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология!

  БЛАГОДАРЯ  на проф. Кацаров, доц. Симонова,  д-р Томова, д-р Конакчиева и целия екип на клиниката за Гастроентерология, където буквално живях от м. октомври 2012 г. до м. март 2013 г.

  БЛАГОДАРЯ  на проф. Николай Петров,  проф. Одисеева и целия екип  на отделението по Анестезиология и интензивно лечение!

  Дълбок майчински  поклон пред високия професионализъм и човечност на тези прекрасни ЛЕКАРИ!!!”, пише още в писмото си до медиците от ВМА майката на Илиян – Дора Пондалова.
   

  #ДаЗаЖивот!