Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Смелостта сбъдва мечти

  19.01.2023

  В края на месец януари предстои да бъде направена поредна ротация на военномедицинския екип, който изпълнява мисия в Мали.

  Национален командир ще бъде старши лейтенант д-р Георги Семовски. Той разботи като асистент в Катедра „Медицина на бедствените ситуации” във ВМА. За него това ще бъде втора мисия в африканската страна.

  Споделя, че не се вълнува повече от обичайното, тъй като за него това е съвсем осъзнато решение, направено преди много години, когато влиза в редиците на Българската армия.

  С него заминава и участвалият вече в три мисии – две в Афганистан и една в Мали,  старшина Васил Ганчев. Той работи като санитарен инструктор, а военната униформа носи вече 20 години.

  Всяка една мисия до момента ми е дала опит, самоувереност и възможност за надграждане на всички мои знания, коментира той.

  Екипът се допълва от две медицински сестри – младши сержант Гергана Георгиева и младши сержант Даяна Йорданова. Те са част от първия випуск военномедицински сестри, обучени по тристранния проект между ВМА, ВВМУ и МУ-Варна.

  Вече година и половина те работят по разпределение в медицински пунктове във военни формирования в страната. За тях това е първа мисия и вълненията са напълно очаквани и оправдани. Има и доза притеснение от непознатото. Но са спокойни, защото заминават с опитни колеги. А родителите им са горди, че стъпка по стъпка децата им осъществяват своите мечти.

  Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си.

  На добър час: Здраве и успех на новия екип!