ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Всеки може да бъде герой и да спаси живот!

  27.01.2023

  Кръводарителите играят жизненоважна роля в здравеопазването на едно общество.

  Често срещано е разбирането, че основната необходимост от кръвопреливане е при хора, пострадали в катастрофи или други инциденти. Всъщност, освен тези пациенти, има и още много, които се нуждаят от кръв и кръвни продукти заради онкологични заболявания, заболявания на кръвта, пациенти, подложени на различни операции – ортопедични, сърдечно-съдови и други.

  Всяко кръводаряване потенциално може да спаси до три живота. Всеки един от нас може да бъде герой – дарявайки кръв, помагаме на друг да живее.

  По-щастливи – хората обикновено даряват, защото се чувстват добре да помагат на другите, а алтруизмът и доброволчеството са свързани и с положителни резултати за здравето. Освен това, даряването на кръв е начин за изразяване на принадлежност към дадена общност.

  Насърчаване на безвъзмездното кръводаряване е една от мисиите на ВМА – още със създаването на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА преди 30 години, като ежегодно се организират десетки кампании под надслов „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!”.

  Всеки, който иска да подкрепи кампанията, може да го направи всеки ден, от 8.00 до 16.00 часа, в Кръвния център на ВМА.
   
  За повече информация: тел.: 02/ 922 55 06.