Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Курсант-военен лекар усвоява лидерство във Военноморската академия на САЩ

  03.02.2023

  Мичман Боян Златанов, който е петокурсник по специалността „Военен лекар”, участва в Конференция по лидерство (NALC) на Военноморската академия на САЩ в Анаполис, щата Мериленд.

  По време на конференцията той участва в серия от лекции, последвани от дискусии и кръгла маса с представители от всички военни академии на територията на САЩ.

  Бъдещият лекар под пагон имаше възможност за обмяна на опит с колегите си от Американската военноморска академия, както и с участници от други страни и с цивилни експерти по лидерство.

  Специалността „Военен лекар” вече е разпознаваема сред кандидат-студентите, а през последните години се наблюдава засилен интерес към нея.

  Шестгодишното обучение за курсантите е безплатно, а след завършване получават две дипломи: магистър по „Медицина” и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, както и гарантирана реализация с 10-годишен договор за работа като военен лекар.

  По време на следването им е осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, участия в научни форуми – таксите, за които се поемат изцяло от ВМА. След края на обучението имат възможност за специализация във ВМА и повишаване на квалификацията в България и във всички страни-членки на НАТО.

  Кандидатите трябва да преминат следните изпити:

  Биология (в МУ-Варна);
  Химия (в МУ-Варна);
  Физическа годност;
  Психическа пригодност;
  Медицински преглед в МБАЛ-Варна към ВМА;
  Английски език.

  Класирането за специалността се обявява на интернет страниците на МУ-Варна (www.mu-varna.bg) и на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” (www.naval-acad.bg). Информация за записването ще бъде обявена заедно с класирането, като класираните ще бъдат уведомени по телефона.

  Всички условия за прием и необходими документи за специализацията „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили” може да откриете на www.naval-acad.bg и на тел.: 052/552 230; 0889 044 111 – к-н II р. Славова.