Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  След 11 дни в Турция: Медиците от ВМА се прибраха у дома

  16.02.2023

  Четиримата медици от Военномедицинска академия (ВМА), които бяха сред първите изпратени да помагат след опустошителното земетресение в Турция, се завърнаха тази вечер на родна земя.

  11 дни майор д-р Цветан Станимиров, капитан д-р Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков бяха рамо до рамо с местните спасители и търсеха оцелели под руините.

  Двата екипа от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други заминаха само няколко часа, след като станаха ясни мащабите на бедствието. И са от последните български екипи от доброволци и спасители, които се изтеглят.

  Те бяха посрещнати на летище „Враждебна” от началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който им благодари за изпълнената мисия.

  От своя страна медиците споделиха, че тези почти две седмици са били изключително тежки като изживявания и като емоции: Картините, които са се запечатали в съзнанието ни не могат да бъдат описани с думи. Ситуацията, която заварихме там беше кошмарна, но направихме всичко, което зависи от нас.

  За пореден път нашите медици бяха на ниво, разбира се, че се гордея с тях. Те заминаха само два часа, след като бе обявена помощта от страна на българската държава. Имахме подготвени още четири екипа, но не се наложи тяхната намеса. Това е едно постоянно състояние за ВМА, защото ние сме подготвени да осигуряваме подобни събития, коментира генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.