Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Най-големите подвизи са в ежедневната ни работа в болницата

  07.03.2023

  Българският военен научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий”, част от българска антарктическа експедиция, пое обратно към България. За първата си мисия към ледената Антарктида той отплава в края на декември 2022 г., а в екипажа му влиза и старши лейтенант д-р Петко Гинев, част от екипа на Военномедицинска академия (ВМА).

  Медикът определя това плаване като „черешката на тортата” от гледна точка на предизвикателствата в живота му до момента.

  А на кораба се качва с опита от две успешни военни мисии в Мали: За кратката си медицинска кариера се сблъсках с много и от медицината, и от живота. Няма как да степенувам уроците, защото всяко нещо, което ти помага да вървиш напред и да се развиваш, е ценно. В Африка изживях сблъсъка с далечни за мен заболявания и медицински състояния. Видях какво е да си далеч от дома. Оцених стойността на това да бъдеш в екип, с който не само да работиш, но и да споделяш всичко останало. На кораба и на остров Ливингстън този опит бе повече от добре дошъл.

  Сбъднах една своя мечта и чувството е меко казано приятно, казва д-р Гинев. И макар да признава, че страстта му към риска и приключенията продължава да го блазни, плановете му, след като се завърне на родна земя, са доста „по-кротки”.  Предстои му да завърши своята военномедицинска специалност и да започне да специализира ортопедия и травматология в клиниката на проф. Неделчо Цачев.

  За „ледената” си мисия споделя, че не е изпитвал притеснения. Напротив. Изпълнява я със завидно спокойствие: Не аз решавам какво ме очаква, но подготовката за това как ще го посрещна, изцяло е в моите ръце. За мен обаче големите подвизи се извършват не на мисия в Африка, не и на кораба по пътя за Антарктика. Големите подвизи се състоят в ежедневната работа в болницата у дома, където много повече хора имат нужда от медицинска помощ. Това е следващият ми подвиг...