Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  От ученическия чин към голямата медицина

  14.03.2023

  Пътят към голямата медицина предизвика сериозен интерес сред зрелостниците от София и региона. Стотици ученици от над 20 училища се включиха в Дните на отворени врати за кариерно развитие във Военномедицинска академия (ВМА). Искрата е запалена, интересът продължава.

  И днес, 14 март, наши гости бяха десетки младежи от 91. Немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов”, които се запознаха с предизвикателствата и възможностите, които предлага военната медицина. Влязоха в най-модерните клиники, където работят едни от най-големите имена – светила в своята област, надникнаха в ултрамодерния операционен център на болницата и наблюдаваха как се спасяват животи в реална бойна обстановка.

  Инициативата се провежда за първи път, но с амбицията да се превърне в ежегодна.

  Специалността „Военен лекар” вече е разпознаваема сред кандидат-студентите, а през последните години се наблюдава засилен интерес към нея.

  Шестгодишното обучение за курсантите е безплатно, а след завършване получават две дипломи: магистър по „Медицина” и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, както и гарантирана реализация с 10-годишен договор за работа като военен лекар.

  По време на следването им е осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, участия в научни форуми – таксите, за които се поемат изцяло от ВМА. След края на обучението имат възможност за специализация във ВМА и повишаване на квалификацията в България и във всички страни-членки на НАТО.

  Кандидатите трябва да преминат следните изпити:

  Биология (в МУ-Варна);
  Химия (в МУ-Варна);
  Физическа годност;
  Психическа пригодност;
  Медицински преглед в МБАЛ-Варна към ВМА;
  Английски език.

  Класирането за специалността се обявява на интернет страниците на МУ-Варна (www.mu-varna.bg) и на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” (www.naval-acad.bg). Информация за записването ще бъде обявена заедно с класирането, като класираните ще бъдат уведомени по телефона.

  Всички условия за прием и необходими документи за специализацията „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили” може да откриете на www.naval-acad.bg и на тел.: 052/552 230; 0889 044 111 – к-н II р. Славова.