ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Добрият лекар е приятел на пациента!

  07.04.2023

  7-ми април е обявен за Световния ден на здравето и празник на здравния работник. Отбелязваме го с признание за упорития труд на медиците от ВМА, които ежедневно защитават водещите позиции на институцията, и с уверен поглед и надежда в бъдещето – към нашите курсанти, които се обучават за военни лекари.

  В Световния ден на здравето моя призив към хората е да бъдат отговорни за собственото си здраве и здравето на своите близки. Защото профилактиката е защита, която действа още преди проява на заболяване, защита, която възпрепятства появата на болестните процеси, а в по-късен етап и техните усложнения. На всички колеги, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората, пожелавам да бъдат здрави и благословени, казва офицерски кандидат Петя Петрова, част от първия в историята на България випуск военни лекари, които ще получат дипломите си в края на 2023 г.

  Петя признава, че от малка съм се възхищава на хората с белите престилки: Винаги съм се представяла да бъда като тях. Въпреки, че в моето семейство няма лекари или военни, това никога не ми  пречи да сбъдна мечтата си да бъда лекар.

  Всичко започва преди 6 години, когато е приета във ВВМУ и МУ-Варна да учи военна медицина.

  В първите няколко години се чувствах доста притеснена и неуверена в себе си. Това малко ми пречеше да постигам всичко, което желая на 100%. Но с времето придобих увереност в себе си. Идвайки на стаж във ВМА, вече имам повече знания и умения. Вече съм на прага на завършването си и виждам как мои близки и приятели се обръщат за помощ към мен. Това ме прави истински щастлива и горда със себе си, признава курсант Петрова.

  През цялото време усеща силната подкрепа на своите близки, които „вече са спокойни, че има кой да ги лекува“.

  А за свои учители смята всички, които са оставили следа в нейното съзнание, които са я насочвали в правилната посока и са я научили никога да не се отказва от мечтите си, защото с постоянство всичко се постига: Не споменавам имена, защото тези хора не са просто имена, а са хора с големи и добри сърца. Благодарна съм им! И от тук нататък се надявам аз да бъда като тях – човек, който да вдъхновява младите хора след мен.

  А мотивация да върви напред не й липсва. Макар да признава, че понякога мотивацията й е като океана – на приливи и отливи: Имам и дни без мотивиция, имам и дни с огромно желание да науча всичко. Когато погледна очите на пациент, виждам в тях една надежда, една молба за помощ, отправена към мен. Това не се забравя! Това ме мотивира!

  В края на своето следване Петя е категорична, че отговорността при медиците под пагон е доста по-голяма в сравнение с цивилните. И че добрият лекар е този, който въпреки тежкия труд и предизвикателствата, които винаги стоят пред него, никога не сломява глава и се бори заедно с пациента. Добрият лекар е приятел на пациента!

  През тези шест години на обучение преминах през много тежък етап от живота си и не се отказах да се боря за моята мечта – да бъда лекар. Моята борбеност и хъс са моите козове, изтъква Петя и е убедена, че ще стане добър специалист.

  Мечтае един ден децата й да се гордеят с нея, да е постигнала всичко, за което се е борила и да бъде най-добрата версия на себе си!