ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Радостта в очите на пациента ни кара постоянно да се развиваме!

  07.04.2023

  7-ми април е обявен за Световния ден на здравето и празник на здравния работник. Отбелязваме го с признание за упорития труд на медиците от ВМА, които ежедневно защитават водещите позиции на институцията, и с уверен поглед и надежда в бъдещето – към нашите курсанти, които се обучават за военни лекари.

  Спасяването на човешки живот не е професия, то е призвание и мисия, изискващи освен много подготовка, и силен дух, смелост и решителност. На всички медици пожелава да са здрави, силни, да продължават да вдъхват надежда и да носят изцеление на нуждаещите си, казва офицерски кандидат Станислава Стефчова, част от първия в историята на България випуск военни лекари, които ще получат дипломите си в края на 2023 г.

  В Деня на здравето отправяме призив към всички да бъдем отговорни към своето лично здраве и към здравето на другите. Аз съм истински щастлива от избора, който съм направила. Всъщност, винаги съм искала, както се казва, да работя с хора, а това, че мога да помагам на други ме мотивира още повече да влагам всичко от себе си и да се развивам, за да бъда полезна, категорична е Станислава.

  Разбира се, в този път тя не е сама. Благодари на своите учители – на първо място нарежда семейството си, защото днес тя е това, което е, благодарение на тях. И благодарение на всички свои преподаватели.

  Уверено гледа напред в бъдещето и в своето развитие, като част от екипа на ВМА. Мотивацията я открива сред колегите – лекари, медицински сестри и други. Както и в пациентите, с които се „сблъсква“ ежедневно: Няма нищо по-хубаво от това да видиш радостта в очите на пациента – за някои това е клише, но за мен е изпълнено с дълбок смисъл. Тогава си казваш: да, ето и аз искам да съм толкова добър в това, което правя.

  И военните, и цивилните лекари трябва да са готови да помагат във всяка ситуация. Разбира се, при медиците под пагон винаги има и него повече. Затова и преминават различна подготовка и поддържат постоянна готовност.

  За да станеш добър лекар, трябва да четеш много, да работиш много и да се раздаваш в това, което правиш. Най-важното обаче е да си човечен и всичко, което правиш, да го правиш със сърце, подчертава курсант Стефчова.

  Уверена е в себе си и в своето бъдеще, защото не се страхува да се впусне в „различното и дълбокото“. А комуникативността й отваря много врати.

  Определя себе си като силен характер, последовател, който граби знания и опит, „краде занаят“, за да се превърне в истински лидер!