ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Здравето на пациента е на първо място

  07.04.2023

  7-ми април е обявен за Световния ден на здравето и празник на здравния работник. Отбелязваме го с признание за упорития труд на медиците от ВМА, които ежедневно защитават водещите позиции на институцията, и с уверен поглед и надежда в бъдещето – към нашите курсанти, които се обучават за военни лекари.

  Пациентите трябва да уважават медиците. След последните няколко изключително трудни години, смятам, че доверието в гилдията нарасна много. Усеща се, казва офицерски кандидат Веселин Николов, част от първия в историята на България випуск военни лекари, които ще получат дипломите си в края на 2023 г.

  Той е на прага да сбъдне своята мечта, зародила се още в детска възраст. Веселин следва медицина, вдъхновен от дядо си, който е патолог. Вече е последна година курсант-военен лекар.

  В началото ни беше доста тежко, защото все пак сме пионери в тази специалност. Шест години по-късно, с колегите си спомняме вече с усмивка и за трудните, и за приятните моменти. Много са нещата, които са ни белязали и изградили като бъдещи медицински офицери, подчертава курсант Николов. Благодари на всеки, който през годините му е предал част от своите знания и умения.

  И за него предизвикателствата се оказват най-голямата мотивация да се бори и развива. Както и някой да му каже „Не можеш!“. А военните лекари не може да не могат. Затова и преминават специални обучения – за да бъдат най-добрите и най-подготвени, готови да реагират във всяка ситуация, денонощно и независимо от обстоятелствата. Като свои „козове“ определя ината, перфекционизма и умението му да работя по-добре под стрес.

  Кое е най-важното, което ще те прави добър лекар? Ако не можеш да помогнеш, не вреди. Здравето на пациента е на първо място.

  Мечтае да постигне сегашната си мечта – да създаде семейство и да изгради успешна кариера, с много излекувани и доволни пациенти. А след това да продължи по пътя към следващата…

  Дали ще бъда лидер – времето ще покаже. От колеги съм чувал, че ме виждат като бъдещ началник на ВМА. Възможностите пред нас са огромни, но всичко зависи от нас, всичко е в нашите ръце.