Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Военна медицина на високо ниво

  31.05.2023

  С голямо удоволствие и известна доза тъга заставам пред вас на церемонията по закриването на 25-ия конгрес на Балканския военномедицински комитет. Искрено се надявам, че последните три дни бяха полезни и всички ще си тръгнем с прекрасни спомени, заяви полк. доц. Димо Димов – заместник-началник на ВМА.

  Той подчерта динамичния свят, в който живеем – свят, изпълнен с неочаквани ситуации поради природни бедствия, военни условия и терористични актове. По думите му, провеждането на този форум бе от изключително значение за укрепване на връзките и партньорствата между нас, за споделяне на опит и оценка на готовността за отговор на предизвикателствата пред професията „Военен лекар“ – не само по време на мисии, бедствени ситуации, но и в ежедневната им работа.

  По време на пленарните сесии споделихме най-добрите практики, разменихме ценни уроци и съм убеден, че ще продължим да надграждаме дискусиите, които започнахме. Бих искал да благодаря на всички вас, които дойдохте в Албена и представихте научни постижения в орални и постерни презентации. На конгреса присъстваха над 200 участници от шестте страни-членки. Бяха представени общо 237 научни доклада, от тях: 157 устни и 79 постерни презентации. Научното ниво на конгреса беше оценено като много високо, отчете полк. доц. Димо Димов.

  Проведени бяха и три студентски сесии по военна медицина, с участието на 25 студенти, които се представиха много успешно. Форумът даде възможност на младите колеги да се докоснат до международния опит и да създадат нови приятелства.

  На церемонията по закриването официалното председателство на Балканския военномедицински комитет беше предадено на Президента на гръцкия борд, с което страната пое ангажимента да организира следващия конгрес през 2024 г.