Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Учение: Медици и курсанти от ВМА в епицентъра на 6.9 по Рихтер

  16.06.2023

  Медици и курсанти от Военномедицинска академия (ВМА) участваха в мащабно международно учение за оказване на първа помощ.

  Проектът Valkyries е финансиран от Европейския съюз, а изпълнението му цели подобряване на сътрудничеството между европейските страни и постигане на максимално ниво на готовност и ефективност за оказване на първа помощ при инциденти с множество пострадали.

  Всяка година по света се регистрират стотици катастрофални събития, свързани с природни бедствия. Доминиращи според статистическите данни са наводненията, бурите и земетресенията. За съжаление всички те често са с разрушителен характер и водят неминуемо до огромни човешки и икономически загуби.

  Проектът включва няколко трансгранични сценария, един от които е планиран като Use Case (UC 3) България-Гърция. Силно земетресение с магнитуд 6.9 по скалата на Рихтер предизвиква поредица от хуманитарни кризи и производствени аварии, застрашаващи живота на населението в българо-гръцката граница. Земетресението води до инцидент с множество жертви (MCI) и ранени хора от двете страни на границата, поясни капитан асистент д-р Марияна Иванова от Катедра „Военна медицина” на ВМА.

  Следва намесата на медицински екип и линейка от ВМА, местни пожарникари, полицейски служители и доброволци, които пристигат по сигнал  в засегнатия район за идентифициране на жертвите, триаж и оказване на първа помощ на пострадалите.

  Необходими са сътрудничество и координация между различни екипи за първа помощ от България и Гърция. В хода на учението бяха използвани иновативни технологии за въвеждане на данни за пострадалите - т.нар. първичен и евакуационен (вторичен) триаж, както и проследяване в реално време на етапите на медицинска евакуация – от мястото на инцидента до зададеното в приложението болнично заведение, поясни още д-р Иванова.

  Тя подчерта, е колкото по-добре подготвено е обществото за реакция при бедствия и инциденти, толкова по-ефективно ще се справи с тях. Ключов момент при катастрофални бедствия е включването на военномедицинското осигуряване в помощ на граждански институции, както и внедряване на разработени съвместни практически алгоритми за подпомагане на населението при трансгранични бедствия.