ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Над 400 жени прегледани безплатно за рак на гърдата в МБАЛ-Варна към ВМА

  30.01.2017

  30 януари 2017 г.
   
  440 жени се възползваха от безплатните профилактични прегледи на млечната жлеза, в рамките на едноседмичната кампания, организирана от МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия. 
   
  Инициативата е във връзка с нарастващата честота на заболяванията на млечната жлеза, а консултациите, включващи физикално и ехографско изследване, бяха направени от доц. Румен Филипов, който е част от екипа на Клиника по Обща хирургия при МБАЛ-Варна към ВМА.
   
  Едва 9 от пациентките бяха диагностицирани с карцином на млечната жлеза. 
   
  Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България. В България всяка година такава диагноза получават около 4000 жени, а около 1200 умират от заболяването.
   
  Най-често диагнозата рак на гърдата се поставя на жени над 40-годишна възраст, а мъжете с рак на гърдата се диагностицират средно на 68-годишна възраст. 
   
  Често ранното диагностициране на рака увеличава многократно шансовете за пълно излекуване. В ранните си стадии злокачествените заболявания рядко имат изявени предупредителни знаци. Ето защо лекарите съветват дамите да бъдат отговорни към своето здраве и да потърсят специализирана помощ, дори и при най-малкото съмнение.