ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА с отчет за дейността през 2016 г., служебни министри впечатлени от резултатите

  02.02.2017

  2 февруари 2017 г.
   
  Ръководството на Военномедицинска академия направи отчет за дейността на болницата през 2016 г. Резултатите бяха представени по време на Общо събрание на личния състав и в присъствието на служебния министър-председател Огнян Герджиков, служебните министри на отбраната и на здравеопазването – Стефан Янев и д-р Илко Семерджиев, както и на заместник-началниците на ВМА - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и полк. проф. д-р Румен Попов, д.м..
   
  „За нас вашето присъствие тук е израз на уважение и доверие към ВМА”, обърна се началникът на болницата ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров, д.м.н. към представителите на служебното правителство.
   
  Той изтъкна, че ВМА твърдо запазва позицията си в топ 3 на най-предпочитаните болници в страната и подкрепи този рейтинг с конкретни цифри.
  От 227.5 млн.лв. общ дълг /главница и лихви/ през 2014 г. към 31.12.2016 г. сумата е стопена на 14.3 млн.лв. 
   
  „Болницата стои много добре – и финансово, и в учебно-преподавателски и научен план”, коментира проф. Николай Петров.
   
  Той представи и разбивка на направените през последните 2 години и половина разходи по отделни пера, както и на приходите, получени по линии на НЗОК и НОИ. Важен акцент в презентацията му бяха и възнагражденията на служителите в болницата. Отчете бе сериозен ръст в допълнителните възнаграждения, получени по клинични пътеки, от НОИ, от въвеждането на услугата „Избор на екип”, от доболничната и от спешната помощ.
  Повод за гордост имаше и по отношение на лечебната дейност. Началникът на ВМА се похвали с открити няколко клиники за времето, откакто начело на болницата е настоящото управление - Клиника “Ранна болнична рехабилитация”; Клиника “Инвазивна кардиология”; Клиника по нефрология, както и нов блок в ББРБ-Банкя. Има увеличение на леглата в редица клиники, а общо разкритите нови легла са 200.
   
  В края на м.г. във ВМА бяха проведени и няколко кампании за безплатни профилактични прегледи в различни специалности, като през лекарските кабинети преминаха няколко хиляди пациенти.
   
  „Хората имат доверие в нашите специалисти, а всичко това говори за ръст”, подчерта проф. Петров и даде пореден пример с националните консултанти – от 4-ма през 2014 г. сега ВМА разполага със 17 такива.
   
  Ген.-майор проф. Николай Петров изтъкна специално внимание и на закупената на уникални цени апаратура, както и на даренията, които болницата е получила от благодарни пациенти.
   
  Доволни от прогреса и показаните резултати останаха и присъстващите в залата служебни министри.
   
  „Впечатляващ анализ, много ми беше приятно да видя показаните тенденции. Поздравления, ген. Петров. Отлични медицински резултати, които са в интерес на обществото и аз ги подкрепям”, заяви от трибуната служебният министър на отбраната Стефан Янев, като подчерта подкрепата си за продължаване на добрите практики. 
   
  Поздравления за реформата дойдоха и от служебния министър на здравеопазването.
   
  „Скъпи колеги, изключително впечатляваща презентация, аз не очаквах такива резултати. Това е един от сериозните показатели на доброто управление”, заяви д-р Илко Семерджиев.
   
  По думите му, този модел на управление, даващ отчетливи резултати,  трябва да се приложи и в останалите лечебни заведения, за да се намалят най-малкото дълговете: „Намаляването на наследен дълг от 114 млн.лв. на 14 млн.лв. за такъв период е едно изключително постижение”.
  Подкрепа от д-р Семерджиев получи и идеята на ръководството на ВМА за създаване на Военномедицински университет.

  Снимки: Вяра Йовева