Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Специалните сили с демонстрации пред курсанти-военни лекари

  17.08.2023

  Курсанти от специалност „Военен лекар” надникнаха отвътре в живота на Специалните сили на Българската армия.

  В рамките на летния си стаж във Военномедицинска академия (ВМА) те имаха възможност да посетят Специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча” и да наблюдават демонстрации на способностите на отделни формирования от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

  Бъдещите медици под пагон останаха впечатлени от видяното, като се запознаха и с конфигурацията и възможностите за извършване на авиомедицинска евакуация с хеликоптер „Кугър” от състава на ВВС. Откриха и общи черти в профила на военните лекари и командосите – издръжливост и бързина, самоувереност и умение за работа в екип.

  Това занятие е елемент от тяхната подготовка по авиационна медицина, която всеки военен лекар трябва да е преминал. Видяха медицинския пункт и оборудването, с което разполагат, предвид спецификата на дейността тук, коментира проф. Любомир Алексиев, ръководител на Катедра „Авиационна и морска медицина” на ВМА.

  Той благодари на командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев за съвместната инициатива, която показа на курсантите, че работата извън големите болници също може да бъде атрактивна, изпълнена с адреналин и наситена с предизвикателства.