ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Не задушавайте кърлежа с олио, използвайте пинсета

  19.08.2023

  Десетки са болестите, които могат да се пренасят с кърлежите. Най-разпространена в България е Лаймската болест, марсилска треска, Ку-треска, разни кърлежови енцефалити, Кримска-конго хеморагична треска – последните са по-редки, но се срещат в България. Затова е добре да имаме познания и навреме да потърсим медицинска помощ. Периодът, в който  може да се развие клиничната картина е дълъг – от 3 до 30 дни, казва старши лейтенант д-р Диляра Маринова, която е част от екипа на Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

  Най-често след около седмица-две се появява най-характерният признак за болестта – кожен обрив зад колянната ямка, зад ушите, окосмената част на главата или около нея, около пъпа.

  Как да действаме, ако видим впит паразит в кожата си?

  • Кърлеж се вади веднага, когато го видим – ако имаме възможност това да се извърши от лекар – е най-добре, но в никакъв случай не е задължително. Важното е да е своевременно.
  • Най-добре е да се използва инструмент като пинсета, с която да захванем кърлежа за главата, без да смачкваме тялото. Хубаво е да се захване здраво с нея, максимално близо до кожата. Опитната ръка с добър инструмент може да го извърши бързо и безболезнено. Не се прилагат анестетици. Дори и хоботчето да остане в раната, трябва да се отстрани, но не е притеснително, ако това не стане веднага.
  • Колкото по-трудно излиза един кърлеж – толкова по-добре. Това означава, че още не се е нахранил и шансът да е предал болест е минимален. Обратно, ако излезе прекалено лесно, е добре да следим за симптоми.
  • Кърлежът се изважда с дърпане право нагоре, без да се върти, суче, мачка, маже, души, полива и т.н.
  • Дезинфекция след като извадим кърлежа е достатъчна. Ако е останало хоботчето, е добре все пак да го отстрани лекар, но това не е спешно.
  • Активното наблюдение на мястото на ухапването за поява на специфичен обрив е силно препоръчително, както и наблюдението за поява на системни симптоми като температура, главоболие, кашлица, неврологични оплаквания.

  Катедрата по инфекциозни болести на ВМА има голям опит в лечението на различните форми на Лаймска болест. Специалистите обаче подчертават, че понякога да нужни два до три курса на лечение – първо в болнични условия и след това се продължава с перорална терапия.

  В зависимост от оплакванията, стадия и индивидуалните нужди на пациента – понякога прилагаме двойни антибиотични комбинации с много добър ефект, пояснява д-р Маринова. Тя подчертава, че болничното лечение има своите предимства: адекватна и цялостна диагностика, включително и ко-инфекции, проследяване състоянието на пациентите отблизо, наблюдение по време на терапията, както и венозно приложение на медикаменти – множество предимства (по-бърз ефект, предвидими концентрации и други).

  Как да избегнем ухапване от кърлеж?

  Препоръчва се носенето на специално непроницаемо облекло от светла материя, затворени обувки и дълги чорапи. Крачолите на панталоните трябва да са пъхнати в чорапите и да са добре завързани. Панталоните и чорапите могат да бъдат импрегнирани с подходяши репеленти или инсектициди (0.5% перметрин).

  Хубаво е след всяко посещение в ендемичен район, да оглеждаме внимателно тялото си за впити кърлежи, които своевременно да се отстраняват. Обикновено кърлежите обичат топло, тъмно и влажно, т.е. навсякъде, където има окосмяване по тялото, особено, ако е по-влажно и по-топло мястото. За съжаление, това са местата, които са трудно забележими. При малките деца, например, задължително трябва да ги оглеждаме след разходка, най-вече косата, по врата и особено момичетата с дълга коса. Там много често има ухапвания от кърлежи, които са трудно забележими. Възможни са ухапвания по по краката – може абсолютно навсякъде, съветва младата лекарка.