ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА ще отбележи Европейския ден на донорството

  15.10.2023

  На 16.10.2023 г. (понеделник), от 11.00 часа в централно фоайе на Военномедицинска академия (ВМА) ще се проведе традиционното отбелязване на Европейския ден на донорството.

  Ежегодно Съветът на Европа организира кампанията с цел повишаване осведомеността за важността на донорството и трансплантацията на органи като възможност за спасяване и подобряване на животи.

  По традиция, на този ден ВМА изказва своята признателност и благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Както и към всички екипи, които са ангажирани с трансплантационния процес.

  Тази година „Дървото на живота” в памет на донорите ще бъде допълнено с имената на десет души, дали през 2023 г. шанс за втори живот на пациенти във ВМА.

  На събитието са поканени да присъстват представители на Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, ИА „Медицински надзор”, пилоти от 16-та транспортна авиогрупа „Враждебна”, които са неизменна част от редица донорски ситуации; както и пациенти, трансплантирани във ВМА.