Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Първите курсанти-военни лекари получиха офицерски пагони

  14.10.2023

  17 курсанти от първия в историята на България випуск по специалността „Военен лекар” получиха своите офицерски пагони на официална церемония във Военномедицинска академия (ВМА). Обучението им стартира през 2017 г. по тристранна програма на ВМА, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“.

  На събитието присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България, министърът на отбраната, началникът на отбраната, представители на военни структури и други официални гости.

  Петнадесет от 17-те военни лекари от Випуск 2023 завършват с отличен успех.

  Днес е паметен ден в историята на Военномедицинската служба на България. Последният ми учител казваше, че човек не бива да се оставя на проблемите да го удавят и че не трябва да спира да мечтае. А ние, освен че мечтаехме, и действахме. Вярвахме, борихме се и успяхме. И резултатът сте вие. Нека това бъде първото ми послание към вас – не спирайте да мечтаете и се борете за мечтите си, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  В приветственото си слово той отправи седем послания към курсантите – основополагащи за бъдещото им развитие като медицински офицери: Не си поставяйте граници, не поставяйте бариери в ума си. И тогава ще надскочите себе си.

  И ние не си поставяхме лимити в мечтите и в ума и затова тази програма е обречена на успех. Тук е мястото да благодаря на вдъхновителите на тази програма: генерал-майор член-кореспондент професор д-р Николай Петров, д.м.н. – с всичките му заслужени титли и с огромна признателност към него, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и професор д-р Красимир Иванов, д.м.н.. Това е и следващото ми послание към вас: Никога не се закичвайте с чужди постижения, работете усърдно за своите лаври, подчерта началникът на ВМА.

  Тук стоящите пред вас – бивши и настоящи генерали и адмирали, през цялата си кариера досега са се отличавали с ярка индивидуалност и са успели. Бъдете себе си, бъдете цветни и отличаващи се! Бъдете със самочувствие. Нека вашето поведение издава, че вие сте носители на победата! Бъдете на бял кон с извадена сабя! Това е следващото ми послание към вас – не бъдете тухли в стената като в песента на “Пинк Флойд“, допълни още той и допълни, че всичко е техните ръце.

  Вие  сте специални – колко младежи на вашата възраст биха се заклели пред знамето на Родината, готови да отдадат живота си за нея. Всъщност, това е огромна отговорност. Всички очи ще останат вперени във вас – за всяко ваше действие или бездействие, за всяко ваше решение, за всеки ваш успех или неуспех. Ние искаме да ви направим достойни командири. Командирът е специална категория човек – той се различава от директор, от началник или ръководител. Единствено той може да заповяда на своите подчинени да отидат дори на сигурна смърт. Това е смазваща отговорност, която вие трябва да понесете сами. И колкото по-нагоре вървите в кариерата си, ще оставате все по-самотни заради своите отговорности. И когато стигнете върха, ще се озовете на едно много самотно място, където единствената ви опора ще бъде вашето семейство. Пожелавам ви да създадете здрави семейства, защото само те могат да ви направят щастливи на този самотен остров, каза още генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Гледайки ви, осъзнавам, че сме на правилния път. Вие сте началото, вие сте първите, но всички випуски, които сте подредени тук, изпълвате сърцето ми с радост и гордост. Давате спокойствие и увереност на целия персонал на ВМА, на Въоръжените сили, че идва достойна смяна. Благодаря ви за смелостта, че поехте този път, заключи началникът на ВМА.

  Вие уважаеми випускници, приехте предизивикателството да се нагърбите с двойната отговорност – на лекари и офицери от Българската армия и станахте първи сред равни.

  Следващите години също ще бъдат изпълнени с предизвикателства, но и с безценни моменти, в които ще помагате на хората. Сигурен съм, че работата ви на лекари-офицери, колкото и да е трудна и отговорна, ще ви носи удовлетворение, защото бях свидетел на шестте години целеустременост и дръзновение, които показахте по време на обучението си. Помнете, че сте пламъкът, който заедно запалихме, и с който се роди специалността Военен лекар. Помнете, че вие сте примерът, който следват останалите випуски военни лекари. Не забравяйте, че огромните очаквания към вас ще продължат, но аз съм сигурен, че вие ще продължите да ги покривате, каза от своя страна и флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ.

  Връчването на първо офицерско звание е преди всичко отговорност, отговорност, която за вас ще се измерва всеки ден със здравето и живота на хората в армията и на гражданите на Република България и с вашата отдаденост към родината, заяви от своя страна президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Той изрази признателността си към ръководството на ВМА, ВВМУ и МУ-Варна за тяхната прозорливост за създаването на специалността.

  Вярвам във вашия успех, защото вие носите заветите на вашите преподаватели, на вашите командири, но и вие носите още един морален дълг – вие сте първият випуск в тази жизненоважна специалност и с цялата си дейност от тук нататък вие ще бъдете примерът за всички следващи, които ще поемат по вашия път, каза още той.

  Предстои ви кариера, която вероятно няма да е лека. На вас ще разчитаме за опазване на здравето на военнослужещите, за оказване на необходимата медицинска помощ на гражданите на Република България. Като военни медици ще участвате и в международни операции, което съм сигурен, че вие ще направите с чест и професионализъм, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев.

  Той припомни, че България е участвала в международни операции с военномедицински кадри още от началото на 20 век. „Само преди броени часове от мисията на Европейския съюз в Мали, която продължи над 10 години, се завърна медицинският екип на Военномедицинска академия. Българските военни медици ни представяха изключително достойно в тази операция.

  Фактът, че сте положили усилия да придобиете две специалности и сте дали и Хипократова, и военна клетва, поражда още по-голямо доверие у военнослужещите, които ще се обръщат към вас за професионална помощ и профилактика, обърна се към випускниците  и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

  Снимки: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната