Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Награди за медиците от последната българска мисия в Мали

  17.10.2023

  Екипът на Военномедицинска академия (ВМА), който изпълни последната българска мисия в Мали бе отличен за високия си професионализъм от министъра на отбраната и командира на Съвместното командване на силите.

  Национален командир на българския контингент бе капитан д-р Елисавета Грънчарова. Заедно с колегите си: старшина Кремена Петрова, старши сержант Елеонора Василева, старши сержант Иван Петров, се грижеха през последните пет месеца за личния състав на щаба на Мисията на Европейския съюз, базиран в малийската столица Бамако.

  За първи път български военни медици се включват в Мисията през 2013 г., като за десет години ВМА е изпратила 30 екипа или общо 127 медицински специалисти.  

  Радостен да ви приветствам от името на ръководството  на ВМА отново на родна земя. Изключително горд съм да ви поздравя за отлично изпълнената мисия в Мали.

  Само преди броени дни своите офицерски пагони получи първият випуск военни лекари. А днес, вие с гордо вдигната глава, с натрупан опит и обогатени знания приключвате мисия в далечна дестинация. Символиката в младите колеги, влели се в редиците на Военномедицинската служба, и последният медицински екип от задграничната мисия в Мали, сякаш най-ярко демонстрира приемствеността между поколенията военни лекари. Вие показахте примера, който трябва да бъде следван – винаги и навсякъде военните лекари са опора и надежда, готови за саможертва за изпълнението на най-благородната цел – да спасиш човешки живот. Благодаря ви за достойно изпълнения дълг, заяви при посрещането на екипа полк. доц. Димо Димов, заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване.           

  Поздравления за високите постижения в службата, изпълнение на служебните задължения в сложна обстановка и за проявения висок професионализъм, отговорност и издържливост, медиците получиха и от командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.