ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Как да се опазим в сезона на грипа?

  22.11.2023

  Сезонният грип е като първия сняг – винаги ни „хваща неподготвени“. Кога да очакваме тазгодишната „вълна“? Можем ли да „пресечем“ инфекцията? И как – ако все пак ни повали – да се възстановим по-бързо и успешно и да избегнем усложнения? – отговорите дава пред списание BETTY д-р Димитър Комитов, лекар-специализант към Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА.

  Януари и началото февруари – тогава се очаква пикът на тазгодишната грипна „вълна“. Но, както признава специализантът по инфекциозни болести д-р Димитър Комитов, ходът ѝ трудно може да бъде предсказан. Обичайно, първите случаи се наблюдават през ноември, като през декември броят на заразените се покачва, за да достигне най-високата си „точка“ в началото на новата година.

  Четири щама ще ни разболяват тази зима

  „Грипът“, както популярно го наричаме, всъщност е остро инфекциозно вирусно респираторно заболяване, причинено най-често от грипните вируси А и В, напомня лекарят от ВМА. „Характерни негови особености са широкото му разпространение и склонността му към епидемично протичане. Основните симптоми са остър трахеит и интоксикационни прояви, но грипът е заболяване на целия организъм“, изтъква д-р Комитов. И разкрива, че през този сезон, според Световната здравна организация (СЗО), в Северното полукълбо ще циркулират четири основни щама:

  Victoria (H1N1) и Darwin (H3N2) – тип А;
  Austria и Phuket – тип В.

  Именно на базата на тази прогноза са създадени и предлаганите в момента противогрипни ваксини, отбелязва специализантът в катедра „Инфекциозни болести“ на ВМА.

  Връхлита внезапно, поваля изведнъж

  Как да различим грипа от COVID или по-„безобидните“ вируси обаче? „Първо, искам да отбележа, че безобидни вируси няма“, подчертава д-р Комитов. „Грипът, а и много от другите респираторни вируси връхлитат внезапно, повалят изведнъж. За разлика от COVID-19, той се характеризира с по-къс инкубационен период (24-36 часа) и рязко покачване на телесната температура. Типични оплаквания за сезонния грип са още болка и парене в очите, обилни нощни изпотявания, адинамия (б.р. мускулна слабост) до прострация (б.р. изтощение) и генерализирани болки по цялото тяло (т.нар. интоксикационен синдром), последвани от гърлобол, хрема и болка зад гръдната кост“, подробно изрежда симптомите специализантът по инфекциозни болести.

  Направете си „бърз тест“

  Съветът му е при проява част от изброените симптоми да се потърси консултация с личния лекар и специалист в неотложните медицински центрове. „Достъпен и бърз метод да се ориентираме в оплакванията е извършването на т.нар. бърз антигенен тест за Грип А и В или такъв, включващ и COVID-19, тъй като често симптомите се припокриват. Изследването на кръв за наличието на антитела, както и RT-PCR методът са времеемки и трудоемки и нямат значение в ежедневната практика“, отбелязва д-р Комитов.

  Можем да го „пресечем“ до 48-я час

  Истина е – грипът категорично може да се „пресече“ – при бързо поставяне на диагнозата и моментално започване на антивирусната терапия, обяснява лекарят от ВМА. Д-р Комитов напомня, че на българския пазар има няколко одобрени препарата за подобно лечение. „Най-важното условие е то да започне в първите 24-48 часа от началото на симптомите. Разбира се, след консултация с лекар“, не пропуска да уточни специалистът. „Апелирам към въздържане от антибиотична употреба на своя глава при всяка настинка и болка в гърлото. Най-честото оплакване от страна на болните е страхът от „слизане надолу“ на болестта, което не е критерий за започване на антибиотично лечение“, категоричен е лекарят от ВМА.

  Без антибиотици „на своя глава“

  „Не отричам антибиотиците, но те си имат строги медицински показания за употреба, за които лекарите са учили поне 7 години, доверете им се! При тази прекомерна антибиотична употреба се създава бактериална резистентност, както и се уврежда собственото ни тяло. Много честа нежелана реакция е антибиотико-асоциираният колит, причиняващ изключително мъчителна диария, водеща до много тежки усложнения“, предупреждава лекарят от ВМА.

  С максимата „С лекарства грипът минава за 7 дни, без – за седмица“ д-р Комитов обаче категорично не е съгласен. Причината? „След употреба на антивирусни медикаменти симптомите отшумяват за 3-5 дни, а без тях е възможно да продължат и 10-14 дни, което също се приема за нормален ход на болестта“, споделя опита си специализантът по инфекциозни болести.

  Алкохолът не убива вируса

  Д-р Комитов споделя и „рецептата“ си по-бързо възстановяване, ако все пак се заразим. „При поява на симптоми на грип трябва да се спазват някои основни правила. На първо място, се посещава личният лекар, който да прецени колко са сериозни оплакванията, да изпише необходимото лечение и евентуално да ви насочи към лекар-специалист за допълнителни изследвания. Трябва да се спазва постелен режим (вкъщи на топло), без тежки физически усилия. Диетата трябва да е богата на протеини, да се намали консумацията на мазна и пържена храна, да не се прекалява с алкохол, тъй като той няма „да унищожи вируса“, противно на всеобщото твърдение“, не на шега признава лекарят от ВМА. „За лечението, освен посочените по-горе лекарства, могат да се използват и някои народни методи – билкови чайове и други, познати като „бабини рецепти“, които не вредят. А дали помагат?“ – отговорът на този въпрос д-р Комитов оставя отворен.

  Усложненията – от отит до пневмония

  На финала младият специалист успокоява, че делът на усложнените форми на заболяването не е голям. Въпреки това, не е за подценяване. „Най-честите усложнения на грипа са бактериалната пневмония, отитът (особено при деца), трахеитът, ларингитът. При неспадане на температурата за повече от 7 дни или при повторната и поява, при силни болки в гърдите и упорита кашлица трябва да сме особено внимателни и да се потърси лекарска помощ задължително. Особено предразположени към усложнения са бременните жени, децата под 2-годишна възраст, хората над 65 г. и тези с придружаващи хронични заболявания“, предупреждава д-р Димитър Комитов.

  И през декември не е късно за ваксина

  Октомври и началото на ноември – това е най-доброто време за поставяне на противогрипна ваксина, за да време имунната система да изгради необходимите антитела за защита срещу вируса, обяснява д-р Димитър Комитов. Ако сте „изпуснали момента“ обаче, не е противопоказно да се имунизирате и през декември. „Ваксината срещу грипните вируси е препоръчителна, но можем да я приемем като задължителна за рисковите групи от развитие на тежки усложнения, а именно – възрастните над 65-годишна възраст и хронично болните“, изтъква лекарят от ВМА. „Относно децата, препоръчвам консултация с педиатър“, допълва специализантът по инфекциозни болести.

  Няма пречка онези, които искат да се имунизират срещу сезонен грип и COVID-19 паралелно. „Двете ваксини са на съвсем различен принцип. Ако има възможност за някакъв период между тях, е по-добре да се изчака – човешкият имунитет е изключително сложен като механизъм и за неговата „пренастройка“ се изисква време“, препоръчва д-р Комитов.