ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Микрокърлежите в домашния прах причиняват алергии и астма

  25.11.2023

  Като говорим за  "алергия към домашен прах",  всъщност имаме предвид алергията към акарите в домашния прах, която засяга приблизително 65–130 милиона души по Света. Микрокърлежите (акарите) са много малки вредители, подобни на насекоми, които се хранят с мъртви клетки на човешката кожа и виреят в топли и влажни условия.

  Праховите акари са твърде малки, за да ги видим. Те не са паразити, които хапят, жилят или ровят в телата ни. Всъщност хората, които са алергични към акари, реагират при вдишване на протеините, който се отделят като  отпадъчни продукти от микрокърлежите. Те най-често живеят в спалното бельо, матраците, мека мебел, килими или завеси. Един матрак може да съдържа около 2 милиона микрокърлежи. Средно на ден един човек може да отдели 1,5 грама мъртви кожни клетки, които могат да изхранят до 1 милион акари наведнъж, коментира д-р Шасине Вели, алерголог и токсиколог в Клиника по спешна токсикология на ВМА.

  Алергиите към микрокърлежи са т. нар. целогодишни алергии. Въпреки това, има периоди от годината, през които са по-силно изявени. Засилване на симптомите се наблюдава в края на лятото и началото на есента. Тогава по-рядко отваряме прозорците, включваме отоплителните системи и подържаме по-висока стайна температура. В същото време стайната влажност се покачва.

  Продължителното излагане на прахови акари може да предизвика от леки до тежки алергични симптоми и да бъде отговорно за поява на астматични пристъпи. Най-честите усложнения при деца с алергичен ринит са: възпаления на ушите,  с различна по степен загуба на слуха, хроничен синуит, аденоидити (уголемени сливици); черепно-лицеви аномалии, сънна апнея, пояснява специалистът.

  Симптомите на алергичния ринит от микрокърлежи понякога се проявяват съвсем неочаквано и включват:

  • пристъпи на серийно кихане
  • бистра секреция от носа; понякога с изразено запушване на носа
  • сърбеж на носа и/или на небцето; обилно задно носно стичане
  • много често сълзене, зачервяване, сърбеж на очите

  Ако не бъде лекуван, алергичният ринит при 40% от хората може да се задълбочи и  да прогресира в алергична астма. Подсказващи симптоми са:

  • затруднения при вдишване и особено при издишване
  • кашлица
  • свиркащо дишане

  Много изненадващо е понякога откриването на кръстосани алергии, при които пациентите алергични към домашния прах могат да проявяват подобни симптоми и при прием на определени храни, като охлюви, скариди и омари, поради това, че имунната система на свръхчувствителните хора реагира не само към микрокърлежите, но също и към субстанции, намиращи се в тези храни.

  Превенцията е ключова за избягване на алергии, включително и към акари. Може да е предизвикателство да ги предотвратите напълно, но можете да предприемете следните стъпки, за да контролирате популацията от прахови акари във вашето домакинство:

  • Избягвайте килимите в дома си, доколкото е възможно
  • Почистете с прахосмукачка дълбоко всички килими
  • Поддържайте влажността в дома си под 50%, за да предотвратите условията, в които идеално виреят акарите
  • Перете цялото спално бельо всяка седмица на 60 градуса
  • Използвайте калъфки за матраци и възглавници с цип, за да предотвратите навлизането на акари в спалното бельо
  • Важно е да се отбележи, че пестицидите не премахват праховите акари

  Преглед при алерголог е от изключително значение за поставянето на диагноза и изисква:

  • обстоен медицински преглед
  • извършване на кожни тестове
  • определяне на лабораторни показатели

  След поставяне на диагнозата, на пациентите се назначава лечение със: симптоматични средства, прилагани локално (носни и очни капки) или по системен път (таблетки, капсули) и се провежда десенсибилизация.  Целта на десенсибилизацията е имунната система да развие търпимост към алергените, които предизвикват реакция на свръхчувствителност. Десенсибилизацията може да бъде провеждана по два начина: инжекционен и сублингвален път (под езика) и се контролира от наблюдаващ алерголог, пояснява още д-р Вели.