Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Медици от ВМА предадоха на музея българското знаме от мисията в Мали

  29.11.2023

  Българското знаме от мисията на страната ни в Мали вече е в Националния военноисторически музей (НВИМ). България изтегли екипите на Военномедицинска академия (ВМА) от африканската страна през месец октомври 2023 г., след 10-годишна мисия.

  Националният трибагреник бе предаден по време на церемония  на дикректора на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова от генерал-майор Валери Цолов, командир на Съвместното командване на силите, и от военни лекари – национални командири през годините.

  Участието на Въоръжените сили на Република България в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали стартира през февруари 2013 г. И приключи на 13 октомври 2023 г. За 10 години в мисията са взели участие 33 екипа или общо 127 военнослужещи: медици-офицери (41), сержанти (86), и 4 щабни офицери в областта на логистиката в щаба на операцията за кратък период. Национален командир на първия екип е подп. д-р Петър Трендафилов, а на последният – капитан д-р Елисавета Грънчарова.

  Всички наши екипи се завръщат с награди от командването там за отлично изпълнените задачи. За щастие нямаме инциденти, нямаме загубени животи. Имаме само похвали и натрупани знания, които ще добавим към над 100-годишния опит на българската военномедицинска служба от участия в мисии и операции, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  За мен и колегите ми тази мисия беше огромно предизвикателство. Направихме всичко възможно да изпълним отлично задачите си по примера на предходните 32 екипа и да представим достойно ВМА и Българската армия, каза от своя страна и капитан д-р Елисавета Грънчарова.

  На церемонията присъстваха и други национални командири на мисията в Мали през последните години: капитан д-р Людмил Караканов, старши лейтенант д-р Адриана Камбурова, старши лейтенант д-р Петко Гинев, старши лейтенант д-р Георги Семовски, лейтенант д-р Йоанна Маринова.

  Задачите, които контингентите са изпълнявали през годините са свързани с медицинското  осигуряване (Роля 1) на щаба на мисията:

  1. Извършване на евакуация на пострадали в района на Бамако Мали при стриктно спазване на разработените СОП за евакуация.

  2. Медицинско осигуряване при ликвидиране на последствията от терористични актове.

  3. Сортиране на пострадали и определяне на приоритетите за указване на медицинска помощ на пострадалите на базата на измерване на жизнените им показатели.

  4. Носене на 24-часово дежурство в медицинския щаб на операцията на Европейския съюз в Мали.

  5. Следене, обобщаване и анализиране на информацията за обстановката и евентуалните признаци за наличие на начални симптоми на вируса "EVD".

  По време на пандемията от COVID-19 българските медици под пагон са на първа линия в диагностиката и лечението на военнослужещите от мисията.