Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Медици от Хърватия черпят от опита на ВМА

  07.03.2024

  Клиниката по ендопротезиране и реконструктивна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА) бе домакин на еднодневен курс с участието на медици от болница „Света Екатерина” в Загреб, Хърватия.

  Направихме няколко операции, като демонстрирахме пред чуждестранните колеги хирургически техники и тънкости при поставяне на уникондилна става. Наблюдаваха и поставянето на безциментна колянна става. При тази техника фиксацията е биологична и не се използва цимент, като благодарение на порьозното покритие на имплантите, организмът го интегрира към костта, коментира д-р Владимир Стефанов, началник на клиниката.

  Той подчерта, че не е изненадан от интереса на колеги от чужбина за обучения във ВМА, тъй като ръководената от него структура е една от водещите в областтa на ендопротезирането, с повече от 30-годишен опит. В работата си специалистите използват висококачествени техники и импланти на водещи световни производители, като прилагат индивидуален подход към всеки пациент.

   Използването на новите щадящи техники и ранна рехабилитация дават възможност на пациентите да се върнат в кратки срокове към пълноценен начин на живот, изтъкна още д-р Стефанов.

  Постиженията на школата по хирургия на ВМА отдавна са известни извън пределите на България. През 2018 г., с партньорството на „Джонсън и Джонсън България”, в Академията бе изграден единствен по рода си в региона Международен референтен център за Югоизточна Европа, в който лекари имат възможността да усвоят всички иновативни техники, преминавайки курсове във водещите хирургични клиники на ВМА.

  Това е голям успех за нас – разширяваме нашия обзор както в национален, така и в европейски мащаб, коментира професор Неделчо Цачев, ръководител на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия. Той подчерта, че вече няколко години с колегите си от ВМА провеждат курсове за обучение на български хирурзи, на които предават своя опит в колянно, тазобедрено ендопротезиране и артроскопска травматология.