Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Да бъда медицинска сестра под пагон е чест!

  12.05.2024

  Да бъда военна медицинска сестра за мен е преди всичко призвание и най-вече чест! Честит празник! Това заяви сержант Женя Лазарова по време на официалното отбелязване на Международния ден на сестринството, организирано от Катедрата по здравни грижи на Медицински университет-Варна.

  Те е част от първия випуск по специалността “Военна медицинска сестра”, който се обучава по тристранния проект между ВМА, ВВМУ и МУ-Варна.

  Пред преподаватели, студенти, партньори и приятели, сержант Лазарова представи специалността и разказа за професионалния си път до момента.

  В момента тя е част от екипа на Военноморска болница, военно формирование 38 010. Преди това трупа опит в медицински пункт а сливенската военна болница, която се грижи за здравето на 2-ра тунджанска механизирана бригада.

  Там прекарах почти две години и половина след дипломирането ми. Сред основните ми задачи бяха провеждането на годишни медицински прегледи, споделя сержант Лазарова.

  Другите й отговорности са свързани с медицинско осигуряване на множество операции на граница: формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия: пожари, наводнения и обезвреждане на невзривени боеприпаси; учения на Учебен полигон Корен, съвместно учение на Шабла и стрелби.

  Младата медицинска сестра уверено върви по пътя на своите предшественици и стриктно спазва заветите им за непрестанно усъвършенстване. В този контекст вече е и магистър „Управление на здравни грижи“, има завършени и множество курсове, за последният от които – „Медицинско осигуряване на кораб по време на учения и мисии”, получава сертификат в навечерието на професионалния си път.

  Снимки: Петко Момчилов, МУ-Варна