Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  По предложение на ВМА: За първи път отслужиха молебен за православния здравен служител

  13.05.2024

  За първи път у нас бе отслужен молебен за православния здравен служител в храм-паметника „Св. Александър Невски“ от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква Григорий Митрополит Врачански.

  В свое заседание Светият синод прие това решение по предложение на началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, като се предвижда молебенът да бъде включен в църковния календар и да се извършва във всички епархии ежегодно на 12 май, когато отбелязваме и Международния ден на сестринството.

  Вписването на датата 12 май в църковния календар е безпрецедентно. Този молебен допълва симфонията между вяра и медицина, която ние забравихме във времето. А как без вяра ще лекуваме с милосърдие и състрадание, каза генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Той поясни, че идеята възникнала още по време на COVID-пандемията и преди това по време на множеството кампании за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване, подкрепяни от свещенослужители от Софийска митрополия. И изказа благодарност, че духовенството в България за пореден път проявява грижа към медиците и оказва молитвена подкрепа за преодоляване на задълбочаващата се криза за кадри при медицинските сестри.

  Навсякъде има криза за медицински сестри. А именно те са най-близо до пациентите, те усещат техните болки и страдания. Те са медиатора между доктора и пациента. Те му дават спокойствието. Това са хората, които оказват майчина грижа за тях. Затова се радвам, че точно на този ден ще се отслужва молебен, защото ние по този начин укрепваме вярата им и ги правим по-забележими в обществото, подчерта още началникът на ВМА.

  На молебена присъстваха представители на ръководството на ВМА, медицински сестри от екипа на лечебното заведение г-жа Десислава Радева – съпруга на президента на Република България, г-жа Милка Василева – председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи,  проф. Александрина Воденичарова, д.м.н. – декан на Факултета по обществено здраве към МУ-София, и други официални лица.