Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Млади уролози от цялата страна на курс във ВМА

  17.05.2024

  Над 20 млади уролози от цялата страна преминаха еднодневен научно-практически курс „MRI/US fusion биопсия за диагностика на карцином на простатната жлеза“ във Военномедицинска академия (ВМА).

  Защо е важно това събитие – както знаете, простатният карцином е вторият по честота при мъжете, като за съжаление, факторите, които го предопределят не подлежат на контрол и профилактика, а именно: възраст, расова принадлежност и генетична предиспозиция, подчерта пред участниците проф. Илия Салтиров, ръководител на Клиника по урология.

  Той изтъкна ролята на добрата подготовка на специалистите в областта относно поставянето на навременна и точна диагностика, позволяваща правилно стадиране на заболяването и избор на адекватно лечение.

  От това зависят съдбата и живота на нашите пациенти, каза още проф. Салтиров.  

  В курса бяха включени лекции, посветени на ролята на магнитно-резонансната томография в ранната диагностика на простатния карцином, техника на изпълнение на МРТ/УЗ fusion биопсията на простата, предимствата ѝ пред стандартната систематична биопсия и собствения опит на Катедра „Урология и Нефрология“ на ВМА след въвеждането на метода през 2019 година.

  Участниците наблюдаваха на живо от операционната зала извършването на 6 МРТ/УЗ fusion биопсии на простата. Те бяха запознати с всички етапи на техниката – от обработката на МРТ образите и подготовка за биопсията, до оперативната техника и спецификите в извършването ѝ.