Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  74 години превантивни структури в Българската армия

  20.05.2024

  На 20 май се навършват 74 години от създаването на превантивните структури в Българската армия. Техен наследник е Научно-приложният център по военна епидемиология и хигиена към ВМА, с началник полк. проф. Андрей Галев.

  Центърът представлява уникална за страната структура със своята комплексност, високо ниво на свързаност и концентрация. Отговорностите му са разнообразни и се простират от осъществяване на епидемиологичен надзор, през медицинско разузнаване при мисии в чужбина, до адаптиране и изпълнение на задачи по линия на НАТО на българска територия.

  Специалистите на Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена имаха важна роля в битката с COVID-19. Именно техните екипи се включиха в пробонабирането в месеците, когато към болниците се стичаха стотици граждани на ден. Те бяха отговорни и за дезинфекцията не само във военните болници, но и във военните структури. Именно техните екипи наложиха „опорните точки” при дезинфекцията и на много други болници в страната, които се оказаха „огнища” на COVID-инфекцията, а голяма част от персонала им беше повален от коварната болест.

  Честит празник, колеги!

  Бъдете здрави!