ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  1 милион българи със заболявания на щитовидната жлеза

  25.05.2024

  На 25 май отбелязваме Световния ден на заболяванията на щитовидната жлеза. Целта му е да се обърне внимание на едни от най-разпространените заболявания в глобален мащаб, засягащи основно хора в млада и зряла възраст.

  От заболявания на щитовидната жлеза, страдат повече от 750 милиона души по света, като в България приблизителната цифра е около 1 милион.

  Разпознаването на симптомите е важно за провеждането на своевременно лечение и предотвратяване на усложнения. Тиреоидните заболявания  са една от най-честите ендокринопатии – нареждат се на второ място след захарния диабет, пояснява доц. Силвия Пашкунова от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на ВМА.

  Значимостта и последствита от заболяванията на щитовидната жлеза произтичат от нейната основна функция, а именно синтез на хормони, които регулират метаболизма на целия организъм, на всички органи и системи на тялото.

  Нарушеният синтез засяга комлпексно много системи – сърдечната-съдовата, мускулната,  храносмилателната, нервната и други, казва специалистът и допълва, че от изключителна важност е правилното функциониране на тиреоидната ситема в детска въразст и особено по време на бременост.

  Последиците в детска възраст са свързани с изоставане в растежа, неправилно развитие на нервната система и влошаване на умествено-паметовия капацитет. По време на бременост недобрата субституция на майката е сързана с риск от неправилно развитие на нервната система на плода, пояснява доц. Пашкунова.

  Двете най-чести заболявания на щитовидната жлеза можем да обобщим в две групи: хипотиреоидизъм (намалена функция) и хипертиреоидизъм (увеличена функция). Тяхното разпознаване е напълно достъпно и лесно при целенасочено търсене. А именно: разпознаване на симптомите на заболяването, хормонални изследвания, ехографско наблюдение и други.

  Грижата и профилактиката за щитовидната жлеза е всъщност грижа и за целия организъм!