ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Медицината напредва с напредъка на науката

  24.05.2024

  На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

  Години наред се води дебат медицината изкуство ли е или наука. Факт е, че медицината напредва с напредъка на науката. И тя – науката, проправя пътя към едно устойчиво развитие и бъдеще, където здравните услуги срещат иновациите и новите технологии. Но най-ценният капитал си остават хората с техните знания, умения и способности, които ние се стремим непрестанно да усъвършенстваме.

  Във ВМА работят блестящи лекари и учени, които предават своя опит и предоставят възможност за академично израстване на младите кадри. На днешния празник благодаря на всички за високия професионализъм и отдаденост на тази благородна, но и много задължаваща мисия, на която се крепи приемствеността между поколенията в Академията.

  Благодаря ви, колеги, че не спирате да търсите нови, неутъпкани пътеки за професионална изява и отваряте нови хоризонти. Както и че виждате възможности там, където другите съзират проблеми.

  Този принос не остава незабелязан и получи заслужено признание в навечерието на днешния празник. Вчера наши учени бяха наградени от министъра на отбраната за ролята им в развитието на военно-образователната система и научните изследвания в областта на медицината.

  Гордост за нас е и колективната награда, която ВМА, съвместно с Висшето военноморско училище и МУ-Варна, получи от общинската власт във Варна за обучението на курсанти-военни лекари. Един проект, в който инвестирахме много – усилия и време, вяра и емоции, но преди всичко надежда, че благодарение на тези млади момичета и момчета, ще избегнем пропастта между поколенията във военномедицинската наука, каквато се очертава/наблюдава в различни области.

  Ден по-рано представихме пред академичната общност в БАН уникалния за България учебник по Военна и травма-хирургия, събрал многогодишния труд на десетки наши специалисти.

  Тези постижения ни правят оптимисти и разпалват ентусиазма и сремежа ни да продължим да бъдем сред най-дорбите!

  Честит празник, колеги!

  Бъдете здрави и успешни!

  Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS

  Началник на ВМА