ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Булендо – локомотивът, който тегли останалите

  10.06.2024

  ”Единственият лесен ден беше вчера” е мотото на Военноморските тюлени – най-елитната специална част във Военноморските сили на САЩ.

  Мото, което е припознато и от една от международно утвърдените школи на ВМА – по гастроентерология. То посреща всеки ден екипа на влизане в операционните зали на клиниката, през които годишни преминават няколко хиляди души.

  Клиниката по гастроентерология на ВМА е водещ център в страната, създала най-добрите специалисти в областта.

  След 7-годишна пауза се възражда ендоскопското училище Bulendo. То въплъщава идеята ВМА да се развива като високотехнологична болница с кадри, които внедряват най-съвременните методи за диагностика и лечение.

  На 14 и 15 юни предстои петото издание на този формат, създаден през 2000-ата година от академик д-р Григор Мечков.

  Сега обаче училището, което ще събере над 300 медици от страната, съчетава в себе си предавания на живо – с ендоскопските процедури, които са най-модерните миниинвазивни оперативни интервенции в съвременната гастроентерология за диагностика и лечение (колоноскопии, гастроскопии, процедури на жлъчни пътища, на панкреас и т.н.), които ще се предават на живо за аудиторията в конферентния център на ВМА.

  По време на форума участниците ще имат възможност да задават на живо своите въпроси към операторите в операционните зали.

  Булендо е сертифициран от Български лекарски съюз за продължаващо медицинско обучение.

  Идеята е да се покаже върхът на възможностите в ендоскопията в България, за да си сверят часовника останалите специалисти в страната, коментира проф. Крум Кацаров, началник на Клиника по гастроентерология.

  По думите му, в цяла Европа се правят такива ендоскопски училища в големите медицински центрове в Рим, Брюксел, Париж: Но и във ВМА имаме традиция в организирането на такова училище. Направихме го за първи път през 2000 г. с проф. Мечков. Тенденцията в развитието ни от преди 7 години, когато беше последния такъв форум, днес е много окуражителна. През 2017 г. в училището работеше голям екип от европейски специалисти, а ние играехме „поддържаща роля” с предимно медици от ВМА. Докато сега имаме възможности да направим този формат само с български специалисти и центрове. Което е силно израстване за 7 години и е радващо като явление.

  По време на Булендо медици от ВМА и още няколко клиники в страната ще споделят своя опит с над 300 млади гастроентеролози, които да го развиват и надграждат занапред.

  Проф. Кацаров споделя, че тенденциите в ендоскопската хирургия са добри, макар засега центровете на европейско ниво у нас да се броят на пръстите на едната ръка.

  Но те като локомотив могат да изтеглят и останалите, като предложат обучение в България. Няма невъзможни неща. Това ми е урок от проф. Мечков. Той никога не се отказваше, когато искаше да направи нещо и когато смяташе, че си струва. И първото Bulendo преди 24 години той го направи, въпреки че тогава нямахме нищо и бяхме световнонеизвестни. Но той не се отказа, казва още проф. Крум Кацаров.

  С научната програма можете да се запознаете на сайта на ВМА.

  За подаване на заявление за участие можете да се обръщате към координатора на събитието Златина Станкова чрез 0888 36 31 31 или  zlatina_21@abv.bg.