ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Благодарим Ви, Кръводарители!

  14.06.2024


  Кръвта не може да бъде произведена. Може да бъде дарена само от хора, които искат да спасят живота на пациенти, които може никога да не срещнат. Но за тях те са герои, които ще „носят в сърцето и вените си”!

  Всеки ден кръводарителите помагат на пациенти с различни заболявания: пострадали от катастрофи и изгаряния, със сърдечни операции и трансплантирани органи, борещи се с рак и други. Ние се гордеем с нашите кръводарители и именно на Международния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител им казваме едно голямо БЛАГОДАРЯ, заяви проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА).

  Когато дарявате кръв, вие давате много повече. Вие давате на хората повече време със семействата си. Още рождени дни. Още важни етапи. Още спомени. Списъкът е дълъг... Дарете кръв днес и станете част от тяхната история!

  През последните години във ВМА се радваме на все повече безвъзмездни кръводарители. С колегите от нашия център работим много, за да увеличим тяхната бройка – и като отношение, и като условия – от няколко седмици ги посрещаме в модерна и уютна обстановка. Разговаряме, разясняваме, успокояваме, мотивираме, така че да поискат да се върнат отново при нас, подчерта проф. Румен Попов.

  Около 7000 души годишно са кръводарителите в кръвния център на ВМА, като половината от тях са военнослужещи и цивилни служители от военните формирования. Освен военните, наши посланици на живота, които застават зад благородната кауза, са стотици българи с големи сърца – пожарникари, артисти, спортисти, мотористи, служители на различни компании, политици и други.

  За 30 години Кръвният център на ВМА отчита 130 000 кръводарявания – 52 000 под пагон и 78 000 „цивилни” кръводарители. Само за първите 5 месеца на настоящата година са извършени 3400 кръводарявания.

  Кой може да дарява кръв?

  Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че е в добро здраве, за да се защити неговото/нейното собствено здраве и да се защити реципиентът от предаване на заболявания или медикаменти, които биха могли да го увредят.

  Необходимо е телесното тегло на кандидат – донора да бъде над 50 кг.

  Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.