Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Десетки дариха във ВМА в Деня на кръводарителя

  14.06.2024

  Близо 100 кръводарители отчете Центърът по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА) на 14 юни, когато отбелязваме Международния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител.

  Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от мисиите на ВМА. Хиляди годишно застават зад инициативата „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”.

  Необходимостта от кръв и кръвни продукти е постоянна – за различни тежки операции, за пострадали при пътни инциденти, за пациенти с онкологични заболявания и други. Затова всеки дарител за нас е горой. Ние от своя страна правим всичко възможно, за да привлечем колкото се може повече съмишленици в тази мисия, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

  Той подчерта и активната дейност на мобилните екипи, които не спряха да работят дори и в най-тежките месеци на пандемията: И днес имахме т.нар. изнесено кръводаряване при нашите нови приятели от Евро Геймс Технолоджи и ЕГТ ДИДЖИТАЛ, където дариха повече от 60 души. Тук в Центъра също дойдоха много кръводарители – част от тях бяха наши редовни кръводарители, други споделиха, че даряват за първи път, трети – че са привлечени от модерната и уютна обстановка.

  През последните години ние отчитаме ръст на безвъзмездните кръводарители, което няма как да не ни радва. Около 7000 души годишно са кръводарителите в Центъра на ВМА, като половината от тях са военнослужещи и цивилни служители от военните формирования. Освен тях, наши посланици на живота, които застават зад благородната кауза, са стотици българи с големи сърца – пожарникари, артисти, спортисти, мотористи, служители на различни компании, политици и други, коментира още проф. Попов.

   Благодарим на всички, които безвъзмездно помагат за спасяването на човешки животи!