ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Колко опасно е ужилването?

  08.07.2024

  На 8 юли отбелязваме Световния ден за борба с алергиите – инициативата е от 2005 г. на Световната организация за борба с алергиите. Целта е да се повиши информираността на обществото относно алергичните заболявания и да се постави акцент върху значението на профилактиката и превенцията им.

  Широк спектър от алергични реакции се дължи на ужилване/ухапване от различни насекоми. Затова и в днешния ден ще насочим вниманието именно към инсект алергиите.

  Има описани около 900 хиляди вида насекоми и тe са най-голямата група животни в света. Въпреки че съществуват толкова различни видове насекоми, тези, които причиняват алергични реакции са: жилещи насекоми – оси,  пчели и стършелите и хапещи насекоми – някои видове мухи, комари, дървениците и бълхите, коментира д-р Шасине Вели, която е част от екипа на Клиника по спешна токсикология на ВМА.

  Отровата на насокомите, водещи до инсект алергии, е сложна смес от съединения. Характерно е многообразието на клиничните проявления на инсект алергията.

  Нормалната локална реакция е най-честият симптом на ужилване/ухапване от насекоми. Характеризира се с добре познати прояви на лек оток, зачервяване и болка на местата на ужилването/ухапването. Реакцията може да бъде по-тежка, ако ужилването засегне лигавицата или област, богата на рехава съединителна тъкан (например клепачите, върховете на пръстите или устните). Освен това, може да има усложнения под формата на инфекция на мястото на ужилване/ухапване, придружени от треска и увеличаване на околните лимфни възли, пояснява специалистът.

  Обширни локални реакции  включват подуване с диаметър повече от 10 cm и продължаващо повече от 24 часа, което се усилва 6-12 часа след ужилването/ухапването и достига най-големия си размер след 24-48 часа. Подуването може да бъде придружено от неразположение, втрисане, треска, главоболие, възпалителна реакция по лимфните съдове. Споменатите промени отзвучават бавно и постепенно в продължение на няколко дни. Обширните локални реакции могат да бъдат животозастрашаващи, ако мястото на ужилване е в областта на горните дихателни пътища. Животозастрашаваща реакция е анафилаксията – наблюдава се задух, затруднено дишане, гадене, повръщане, понижение на артериалното налягане, колапс, загуба на съзнание.

  Значително по-рядко, основно при пчелари, могат да настъпят системните токсични реакции, които се дължат на директни токсични ефекти на пчелната отрова и се причиняват от множество ужилвания (около 50 едновременни ужилвания).

  Диагнозата на инсект алергията се поставя след подробен разпит, провеждане на кожно-алергични проби и изследване на нивата на специфичните IgЕ-антитела. Важно е да бъде изяснена видът на реакцията (локална, обширна локална, системна, токсична), честотата на ужилванията, наличие на рискови фактори. Препоръчва се провеждането на кожни алергични тестове най-малко 4 седмици след реакцията на ужилване. Уместно е провеждане на допълнителни изследвания при преживяни тежки системни реакции.

  Превантивно лечение, достъпно за алергични пациенти е алергенната имунотерапия. Уместно е всички пациенти с данни за инсект алегрия да получат съветите как да се предпазват.