ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Алкохолът в горещините е опасен

  10.07.2024

  Комбинацията алкохол и горещини може да има много негативни последици, дори фатални. Плуващите след употребата на етанол рискуват изключително много. И в малки количества, той може сериозно да повлияе върху способността на къпещите се за добра ориентация, на преценката им и недооценъчност на реалната среда, до надценяване на силите и координираността на действията в морето.

  Макар идеята за разхлаждане със студена бира да изглежда отлична идея, в действителност може да дехидратира организма, което да се прояви с обърканост, артериалното налягане рязко да се понижи и да настъпи усещане за умора, сънливост и летаргия, провокират се проблеми с дишането и сърдечния ритъм. В някои случаи кръвообращението се срива и има риск от загуба на съзнанието, изтъква доц. Людмила Нейкова, началник на Клиника по токсикология на ВМА.

  По думите й, алкохолът дразни белите дробове, стомаха и червата, което може да доведе до повръщане. Също така провокира често уриниране, което води до загуба на соли и по-късно до дехидратация.

  В горещото лято клетките на тялото ни съдържат по-малко течности, потим се повече и губим повече вода. Ако пием алкохол, последният е в по-голяма концентрация в тялото и има по-силно проявени ефекти. Черният дроб обаче се нуждае от същото време да преработката му. Докато скоростта на усвояване зависи от много и разнообразни фактори, то скоростта на разграждане на етанола е с постоянна скорост. Алкохолната токсичност е свързана с образуването на ацеталдехид (силно токсичен междинен продукт) и неговото натрупване в човешкия организъм, което е в основата на махмурлука. Ако предната вечер е употребено голямо количество алкохол, то на следващия ден препоръката е човек да не се излага продължително време на слънце.

  Редица напитки съдържат т. нар „алкохол-подобни субстанции”. Това са група вещества, които са в тъмните алкохоли (уиски, бренди, бърбън, тъмните ликьори и най-вече в червеното вино). Понеже различните алкохолни напитки съдържат различно количество и различни типове от тези "биологични замърсители", смесеният прием на алкохол води до махмурлук с по-широк спектър от симптоми.

  Въглеродният диоксид в бирата допълнително натоварва процеса на метаболизъм, при което тялото не успява да произведе достатъчно бързо нови ензими и глутатион (антиоксидант). Най-тежките симптоми: отпадналост, раздразнен стомах, гадене и умора, се отдават на т. нар. глутаминово обновяване. Глутаминът е основен източник за производство на глутатион. Високите глутаминови нива стимулират актив¬ността на мозъка и му пречат да навлезе във фазата на дълбок сън. Това прави комбинацията бира и тъмен алкохол просто мазохистична.

  Не трябва да се заблуждаваме и че употребата на нискоградусови алкохолни напитки е безопасна. По същество ефектът зависи от дозата – колкото повече алкохол пием, толкова повече вреди нанасяме на организма си, категорична е доцент Нейкова.

  Алкохолът в горещините може да причини много рискове за здравето и живота. Затова трябва да се внимава с неговата употреба. Да се употребява вечер, с много вода, за да се компенсира водния баланс, а освен това да се набавят и необходимите микроелементи и соли (чрез разнообразна, но нискокалорична храна - повече расти¬тел-на храна, леки животински продукти – по-леки меса, нетлъста риба, нискомаслените млечни продукти), посочва още специалистът.

  При обилното потене губим и въглехидрати, така че е уместна консумацията на ядки и семена, на плодове (праскови, кайсии, съдържащи калий) или фреш напитка. Добър ефект при обезводняване на понижаване на артериалното налягане имат различните чайове, богати на антиоксиданти (зенен, билков), както и разреден и посолен айран. С тях се намалява рискът от топлинен стрес за организма, категорична е доцент Нейкова.

  Снимка: pixabay.com