ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА и Европейското военно командване на САЩ обсъдиха варианти за сътрудничество във военната медицина

  15.06.2017

  Сътрудничество в областта на военната медицина обсъдиха делегация на Европейското военно командване на САЩ и представители на Военномедицинска академия.

  Двудневната визита бе с цел опознаване на възможностите на българските военномедицински структури и очертаване на бъдещи съвместни действия.
  Делегацията включваше представители на Европейското командване на Въоръжените сили  на САЩ, Командването на сухопътните войски и на Военновъздушните сили на САЩ в Европа, както и на 118-то Авиокрило за въздушни превози на Въздушната гвардия на щата Тенеси.

  „Ние се радваме на този интерес, защото ще можем да споделим нашите проблеми и да очертаем въпросите, касаещи партньорството ни в НАТО и по които може да намерим съвместно решение”.

  Това заяви ВРИД началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. На срещаха присъстваха още полк. проф. д-р Румен Попов, д.м. – заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност, проф. Любомир Алексиев, д.м., полк. д-р Петър Трендафилов – началник на Отдел „Военномедицинско осигуряване”.

  Гостите бяха запознати със структурата на болницата и с възможностите, с които разполага. Отчетено бе, че ВМА разполага с много високоспециализирани клиники, на високо ниво в републиканската здравна система, както и че много от медицинските специалисти имат опит от мисии зад граница.

  „Българската армия е малка, но ние трябва да имаме добре тренирани екипи, за да можем да отговорим на предизвикателствата, пред които сме изправени”, изтъкна проф. Мутафчийски.

  Той коментира и проблемите, касаещи ВМА и нейните подразделения, като подчерта, че се полагат сериозни усилия за подобряване на битовите условия и на техниката.

  Делегатите имаха възможност да разгледат част от клиниките и на място да се запознаят с възможностите ни във военномедицинското осигуряване.
  По време на срещата те бяха запознати и с общата структура на медицинското осигуряване на Българската армия; националните ангажименти при организиране и провеждане на медицинско осигуряване от страната-димакин; работата на Военномедицинския отряд за бързо реагиране; авиомедицинската евакуация и др..

  Представителите на Европейското военно командване на САЩ отчетоха, че България е важен съюзник на НАТО в поддържането на стабилността и сигурността в Европа, както и че способностите в областта на военната медицина са високо ценени.

  И изразиха желание за задълбочаване на сътрудничеството с Българската армия по отношение на военната медицина.