ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  На терен: ВМА и пожарната тренираха евакуация на хора от горяща сграда

  22.06.2017

  Военномедицинска академия и органите на пожарна безопасност и защита на населението на МВР проведоха съвместно занятие.

  По време на учебната тренировка беше разиграна ситуация с пожар на деветия етаж на болницата и шестима пострадали. Единият от тях – по-тежко пострадал, беше евакуиран с носилка по вътрешно стълбище, и втори – с по-леки травми, беше свален от пожарникарите посредством 40-метрова автомеханична стълба. Останалите четирима засегнати, които се намираха в сравнително добро състояние, бяха евакуирани със спасителни маски по вътрешно стълбище.

  Пожарът беше локализиран за 5 минути, а цялото произшествие беше отработено за 10-12 минути.

  След евакуацията пострадалите бяха поети от медицинските екипи на ВМА, които в специална сортировъчна палатка направиха първоначален оглед на пациентите и оценка на състоянието им.

  „При тази ситуация, ние реагираме с това, което е в наличност. Тези екипи в момента са на работа в нашето Спешно отделение и пристигнаха с двата дежурни реанимобила, които при възникнала нужда можем да изкараме за 2 минути. След като е направена тази първоначална оценка на пострадалите, в Спешното вече е подадена информация за евентуалните травми, за да знаят колегите там какво да очакваме”, обясни след края на учението ВРИД началника на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Той поясни, че

  екипите на болницата могат да реагират при сигнал във всеки един момент

  и подчерта участието им в много екстремни ситуации. Проф. Мутафчийски подчерта и че голяма част от работещите във ВМА са участвали в  различни кризисни ситуации не само в България, но и зад граница, където са натрупали сериозен опит.

  По отношение на учението той отбеляза, че това не е първото такова и даде заявка, че ще има още много, защото само така се поддържа готовността за реакция при екстремни ситуации.

  „Аз съм по-спокоен, когато нашите екипи имат стиковка с останалите ангажирани в една такава ситуация.

  При разговорите с ръководството на Пожарната, ние имаме пълно единомислие и затова ще има още много съвместни учения, за да има добра подготовка за действие в реални условия”, добави още началникът на ВМА.

  Комисар Васил Ангелов, началник на 4-та Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", от своя страна даде съвети за това как трябва да се действа при пожар.