ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Във ВМА трансплантираха черен дроб

  21.08.2014

  Във ВМА приключи поредната трансплантация на черен дроб. Екипът на проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия, извърши присаждане на черен дроб по спешност на 36-годишна жена с последен стадий на чернодробна цироза вследствие на Хепатит Б. Донорът е 60-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. Експлантацията е извършена в МБАЛ-Бургас съвместно с екипи на ВМА и УМБАЛ „Александровска”. Столичните медици бяха транспортирани до Бургас от транспортният самолет С- 27J „Спартан“ от състава на Военновъздушните сили.

  Трансплантацията на черния дроб във ВМА е започнала в 8.00 ч. сутринта и е приключила към 11.00 ч. Пациентката е екстубирана веднага на операционната маса. В момента е преведена в Клиниката по анестезиология и реанимация, контактна е и диша самостоятелно.

  Това е 37-та трансплантация на черен дроб за екипа на проф.

  Владов от 2007 г. насам и четвърта поред за 2014 г. През 2013 г. бяха извършени общо 5 чернодробни трансплантации.

  Ръководството на Военномедицинска академия и екипът от специалисти, осъществили чернодробната трансплантация, благодарят на близките на донора за високохуманния жест, на колегите от бургаската болница за бързата и адекватна реакция и професионално извършената експлантация, както и на екипажа на военнотранспортния самолет, извършил медицинския авиотранспорт.