ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Десетки прегледани безплатно за хернии във ВМА, кампанията продължава и наесен

  14.07.2017

  Десетки пациенти бяха прегледани от специалистите на Клиниката по едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология в рамките на кампанията за безплатни профилактични прегледи за хернии.
   
  Поради огромния интерес, подобна инициатива с цел превенция на едно от социално значимите заболявания, каквото е хернията, ще има и през месец септември.
   
  Според специалистите, най-често срещани са херниите на предната коремна стена, но по-опасни са вътрешните. Различни са факторите, които водят до появата на това заболяване, но сред основните се нарежда начинът на живот, в това число наднорменото тегло; възраст; генетични особености и други.
   
  Симптомите при хернията зависят много от големината на хернията, нейния вид, възрастта на болния и т.н.. Болка и подутина обаче са сред основните причини, заради които пациентите търсят лекарска консултация. 
   
  Наличието на херния може да доведе до редица усложнения и затова съветът на медиците е при появата и на минимални съмнения, да се обърнат към специалист. Те са категорични, че колкото по-рано една херния се оперира, толкова по-малки са шансовете тя да рецидивира. А като превенция препоръчват поддържането на здравословно тегло и редовна физическа активност.